nova imenovanja

Pogledajte kako je Vlada kadrovirala na zatvorenoj sjednici

03.10.2024 u 17:00

Bionic
Reading

Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice donijela više odluka koje zbog svoje naravi ne mogu biti javno objavljene, a odlučeno je i o više imenovanja i razrješenja

Na zatvorenome dijelu današnje, 28. sjednice Vlade, utvrđena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara - Vijeće za konkurentnost - unutarnje tržište i industrija (COMPET Internal Market, Industry), 26. rujna 2024., te Vijeće za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 8. listopada 2024. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju.

Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.

Utvrđeno je pisano očitovanje Republike Hrvatske na zahtjev za prethodnu odluku u predmetu pred Sudom Europske unije. Sadržaj očitovanja podnesenih u sudskom postupku pred Sudom Europske unije, prije objave presude Suda javno se ne objavljuje. Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2024. godinu.

Što se tiče kadrovskih pitanja, državnom službeniku Hrvoju Ćosiću dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za financije, javnu nabavu i strateško planiranje u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, do imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.

  • +13
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

Utvrđen je prijedlog odluke o razrješenje dosadašnjeg člana Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, znanost i tehnološki razvoj dr. sc. Nebojše Stojčića. Istovremeno je utvrđen Prijedlog odluke o imenovanju novih članova dr. sc. Pere Raosa i dr. sc. Mirjane Kujundžić Tiljak te upućen Hrvatskom saboru na donošenje.

Dosadašnji član Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Ivo Milatić razriješen je, a dr. sc. Aljoša Duplić i Samir Šahinović imenovani su novim članovima Stožera, kao predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije te Ministarstva gospodarstva.

Državnom službeniku Nikoli Modrušanu dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za razvoj državne informacijske infrastrukture i elektroničkih usluga u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, do imenovanja ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Državnom službeniku Ivanu Lakošu dano je ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za razvoj digitalnog društva i strateško planiranje u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, do za imenovanja ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci. Ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za klimatsku tranziciju u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije, do imenovanja ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci dana je državnoj službenici dr. sc. Ivani Nagy.

Odlukom o izmjenama Odluke o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, spomenuta se Oduka usklađuje s promjenama u ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, te se razrješuje i imenuje dio članova spomenutog Savjeta, kao predstavnika hrvatske manjine za Srbiju. Tako su razriješeni članica Jasna Vojnić i član Darko Vuković, a imenovane su nove članice Karolina Bašić i Renata Kuruc.

U Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, na temelju Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe od 1. listopada 2024. godine,  imenovani su predstavnici i zamjenici predstavnika Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Predstavnicima su imenovani: Marinko Lukenda, Danica Kramarić, dr. med., Nevenka Benić, Silvia Sakan, Ivo Bulaja i Morana Krušarovski, a zamjenicima predstavnika: Melita Čičak, Marijana Tkalec, Ivana Portolan Pajić, dr. med., Jasna Prepeljanić, Slavica Ružić, i Željka Gluhak.

Izmjenom Odluke o imenovanju članova i zamjenika članova u Odbor regija Europske unije u mandatnom razdoblju 2025.-2030. godine, razriješen je dosadašnji član Marko Vešligaj, a Ante Bilić imenovan je novim članom kao predstavnik lokalne i područne (regionalne) vlasti izabran na lokalnim izborima.