hrvatska vojska

Pogledajte moćno vozilo u akciji: Uspješno testiran borbeni Bradley

10.10.2024 u 14:21

Bionic
Reading

Dok se očekuje dolazak prvih osam borbenih vozila pješaštva Bradley u Hrvatsku vojsku, Ministarstvo obrane objavljuje snimke testiranja tih vozila

Ministarstvo obrane objavilo je snimke testiranja vozila Bradley na tvorničkom poligonu Kindrovo tvrtke Đuro Đaković kod Slavonskog Broda te na vojnom poligonu Gašinci kod Đakova.

Testiranjima se provjeravaju različiti podsustavi vozila, od vožnje u što težim uvjetima do oružnih sustava noću i danju.

  • +5
Bradley Hrvatske vojske Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH

Na tenkovskom strelištu na Gašincima, gdje je testiranja pratila ekipa Hrvatskog vojnika, stručnjaci iz američkih tvrtki uključenih u ovaj projekt provodili su gađanje bojnim streljivom.

Do kraja godine planirana je isporuka osam Bradleyja

Podsjetimo, prva 44 od ukupno 89 Bradleyja koji će stići u Hrvatsku nalaze se u tvrtki Đuro Đaković na remontu. Cilj je remonta da sva vozila budu kompletirana i dovedena u operativno ispravno stanje do 2026. godine. Od tog broja, njih 62 bit će dovedeno u operativno stanje te raspoređeno u postrojbe Hrvatske vojske, dodatnih pet vozila pripremit će se za potrebe obuke, a ostatak će služiti kao izvor pričuvnih dijelova.

Do kraja godine planirana je isporuka osam vozila u Oružane snage RH, a u 2025. trebao bi biti isporučen najveći broj predviđenih vozila. Bojna Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske trebala bi biti opremljena svim Bradleyjima do kraja 2026. godine.

Opremanjem Hrvatske vojske vozilima Bradley povećavaju se postojeće sposobnosti Hrvatske kopnene vojske te se omogućava ispunjavanje traženih NATO-ovih ciljeva sposobnosti. Ukupna vrijednost projekta opremanja iznosi 196,4 milijuna dolara (bez PDV-a).