SPORAZUM S BENEDIKTINCIMA

Pogledajte što je biskup Milovan odbio potpisati!

03.08.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Sporazum kojim se Biskupija porečko-pulska obvezala vratiti benediktincima iz Praglije istarski samostan Dajlu te im platiti 4.050.000 eura kao naknadu štete potpisan je u Puli 13. srpnja 2011. godine, ima deset točaka i nimalo ne čudi to što se hrvatski biskupi bore protiv njegovoga ostvarivanja, zbog čega je papa Benedikt XVI osobno ovlastio biskupa Santosa Abrila Y Castella da u ime Biskupije, nakon što je to biskup Ivan Milovan odbio, potpiše sporazum u čijem je tportal posjedu

Župa Dajla sporazumom se obvezala da će neupitno poduzeću benediktinaca iz Praglije, Abbazia d.o.o., dati izričito ovlaštenje za uknjižbu u zemljišne knjige kao vlasnicima 102 i suvlasnicima osam katastarskih čestica

atraktivnog zemljišta koje pripada samostanu. Biskupija porečko-pulska obvezala se da će platiti Hrvatskoj cjelokupan porez na prijenos nekretnina koje prepušta talijanskim benediktincima, a ne učini li to pravovremeno, porez će joj biti naplaćen ovrhom.

Također, župa i biskupija su se sporazumom obvezale platiti benediktincima iz Praglije iznos od 4.050.000 eura kao naknadu štete, a toj je biskupiji dana mogućnost i da umjesto novca, u istoj vrijednosti, može dati vlastite nekretnine. Obaveze rastu u slučaju odgađanja, na kašnjenje se obračunavaju zatezne kamate, a ako obaveze ne budu ispunjene u zadanim rokovima, slijedi ovršni postupak, i to nad cjelokupnom imovinom Porečko-pulske biskupije.

Dođe li do bilo kakvih prigovora trećih pravnih ili fizičkih osoba vezanih uz imovinu, koji bi mogli nanijeti eventualnu štetu, biskupija je dužna nadoknaditi to benediktincima, na koje se zajedno sa župom sporazumom obvezala prenijeti polovicu vlasništva nad cjelokupnom imovinom koju će župa Dajla steći u nastavku postupka denacionalizacije.