tvrdili da je pao

Policajci brutalno premlatili uhićenika, a sad će to platiti građani: EU sud odrezao odštetu

23.10.2024 u 07:39

Bionic
Reading

Hrvatska je izgubila još jedan spor pred Europskim sudom za ljudska prava zbog brutalnog postupanja policije prema osumnjičeniku za krijumčarenje ljudi, M. Ć., tijekom njegovog uhićenja 2017. godine

Europski je sud presudio da je država prekršila pravo na zabranu mučenja jer nije provela adekvatnu istragu o premlaćivanju M. Ć., objavio je N1.

Policajci su ga tijekom uhićenja pretukli, nanijevši mu hematome i ozljede po licu, što je kasnije potvrđeno prilikom medicinskog pregleda. Zbog toga je Hrvatska obvezana isplatiti M. Ć.-u gotovo 15 tisuća eura odštete i sudskih troškova.

Incident se dogodio 20. rujna 2017., kada je M. Ć. uhvaćen dok je prevozio grupu migranata koji su ilegalno ušli u Hrvatsku. Njegov brat bio je uhićen nešto ranije s drugom skupinom migranata. Prema njegovom iskazu, policajci su ga izvukli iz automobila i udarili nekoliko puta, a kasnije su u službenom izvješću napisali da nije tražio liječničku pomoć niti odvjetnika.

Policija nije zabilježila nikakve vidljive ozljede, no već sljedeći dan, kad je predan nadzorniku pritvora, primijećeni su hematomi ispod očiju i na čelu.

Policija navela da se poskliznuo i pao

U policijskoj dokumentaciji bilo je navedeno da se M. Ć. poskliznuo i pao izlazeći iz automobila, što je trebao biti uzrok ozljeda. No, kasniji pregledi potvrdili su da ozljede nisu u skladu s navodima o padu. Iako je ubrzo nakon toga M. Ć. ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, tužitelj nije postavio pitanja o podrijetlu njegovih ozljeda.

Na sudu je odvjetnik M. Ć.-a u siječnju 2018. upozorio na policijsku brutalnost, predočivši video snimku prvog ispitivanja. Sud je prihvatio zahtjev obrane da se prikupe medicinski dokumenti o ozljedama. Unatoč tome, Ustavni sud Hrvatske kasnije je potvrdio da ozljede nisu povezane s uhićenjem, već da su navodno nastale dva dana ranije u tučnjavi.

Prepoznao policajce koji su ga pretukli

Istraga koja je uslijedila pokazala je da je M. Ć. prepoznao policajce koji su ga navodno pretukli, a vještak je ocijenio da je malo vjerojatno da su ozljede posljedica pada. Međutim, obojica policajaca optuženih za nanošenje ozljeda 2019. godine na kraju su oslobođeni krivnje, jer ni jedan od svjedoka, uključujući osmoricu drugih policajaca, nije potvrdio tvrdnje M. Ć.

Europski sud za ljudska prava utvrdio je da je Hrvatska prekršila pravo na zabranu nečovječnog postupanja prema M. Ć. i zaključio da policija nije imala opravdan razlog za nasilje.

Sud je također uzeo u obzir da M. Ć. nije odmah prijavio nasilje zbog situacije u kojoj se našao, ali su ipak svi koji su ga ispitivali uočili njegove ozljede. Kao rezultat ove presude, Hrvatska mora isplatiti M. Ć.-u odštetu i pokriti sudske troškove.