sve od početka

[FOTO] Poništen natječaj za 'Kopiku', ništa od novog kupališta za Osječane

27.04.2021 u 12:19

Bionic
Reading

Poništena je javna nabava za rekonstrukciju i dogradnju bazena na popularnom osječkom kupalištu 'Copacabana', za prvi dio radova, jer je cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave, koja iznosi 17.600.000,00 kuna (bez PDV-a). Ukupna vrijednost radova procijenjena je na oko 60 milijuna kuna

Poništen je otvoreni postupak javne nabave male vrijednosti za rekonstrukciju i dogradnju sportskog kompleksa (bazena) Copacabana u Osijeku, za prvi dio radova, jer je cijena najpovoljnije ponude veća od procijenjene vrijednosti nabave, koja iznosi 17.600.000,00 kuna (bez PDV-a), priopćili su iz Ureda gradonačelnika Osijeka.

Stigle su im dvije ponude. Jedna je zajednice ponuditelja tvrtki iz Osijeka koju čine 'Projektgradnja plus' i 'Osijek-Kotekst' u vrijednosti od 26,626 milijuna kuna te druga Presofley gradnje iz Požege s cijenom od 24,281 milijuna kuna.

U prvu rekonstrukciju popularne 'Kopike' izgrađene 1976. godine krenulo se jer su bazeni devastirani i neusklađeni sa suvremenim standardima. Cijeli bazenski sustav je vodopropusan, a samo olimpijski bilježi dnevne gubitke od 100 kubičnih metara vode. Istovremeno se otpadna klorirana voda iz svih bazena ispušta u Dravu, što je prema strogim ekološkim standardima EU zabranjeno, pokazala je analiza Rekracijskog centra Copacabana.

Čitav kompleks, navodi se dalje, nije priključen na gradsku kanalizaciju, a postojeći način odvodnje mora zamjeniti razvodom kanalizacije i priključenjem na gradsku odvodnju. 

Ostali sadržaji, poput završnih obloga bazena, nogopera, sanitarnih čvorova, instalacija i drugih – također su dotrajali i nefunkcionalni, kao i postojeće pješačke komunikacije. Takvo stanje kompleksa onemogućuje odvijanje ikakvih aktivnosti na bazenima te je privremeno zatvaranje Copacabane nužno, ne samo radi sprječavanja daljnjih gubitaka resursa nego i zbog sigurnosti građana i posjetitelja, naveli su još u ranijem priopćenju na službenim stranicama Grada Osijeka

  • +11
Rekreacijski centar Copacabana u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Glavnim projektom rekonstrukcije športsko – rekreacijskog centra 'Copacabana' predviđena je prva temeljita rekonstrukcija od 1976. kada je kompleks izgrađen, odnosno izgradnja novih i obnova dotrajalih objekata.

Predviđena je potpuna rekonstrukcija svih bazena i bazenske tehnike, vodeći računa o suvremenim trendovima i standardima izgradnje otvorenih bazenskih kupališta s predviđenim novim atrakcijama u bazenu s atrakcijama i dječjem bazenu, te vodeći računa o osiguranju pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Projektom su predviđeni kafić, svlačionice, sanitarni čvorovi, ambulante, spremište opreme, prostor za voditelje i osoblje centra. 

Svi postojeći bazeni, osim olimpijskog bazena, rekonstruiraju se unutar postojećih školjki bazena. Školjka olimpijskog bazena predviđena je za uklanjanje, a na njenome mjestu izgraditi će se novi olimpijski bazen unutarnjih dimenzija 25,02 m x 50,0 m, te vanjskim dimenzijama 29,40 m x 54,10 m, ukupne vodene površine 1.251,50 četvornih metara.

Postojeći duboki bazen rekonstruira se u bazen s atrakcijama i mokrim/vodenim barom, a vodena površina bazena s atrakcijama iznosit će 557,53 'kvadrata'. Najveći dio postojećeg velikog rekreacijskog bazena rekonstruira se u bazen s valovima vodene površine 674,38 m2, navodi se u priopćenju pristiglom iz Ureda gradonačelnika Osijeka.

Preostali dio postojećeg velikog rekreacijskog bazena rekonstruira se u bazen uz tobogan unutarnjih dimenzija 12,00 m x 10,00 m, te vanjskih dimenzija 13,63 m x 11,63 m, a vodena će površina bazena uz tobogan iznositi 120,00 m2. Ovaj će se bazen izvan korištenja tobogana koristiti i za obuku neplivača.

Postojeći dječji bazen također se rekonstruira, a dio bazena je predviđen kao spray park. Vodena površina dječjeg bazena iznosit će 248,82 m2, a površina spray parka 249,39 m2.

Postojeći čelični tobogan može se zadržati u postojećem stanju ili zamijeniti novim.

Predviđeno je uklanjanje i dijela postojećih zgrada kao i gradnja nedostajućih sadržaja, te uređenje vanjskih površina, hortikulture i urbane opreme.

Vrijednost radova prema procjeni projektanata iznosi ukupno 60 milijuna kuna.