Poriluk na žaru na bruschettima s jajima i slanim srdelama
SASTOJCI:
15-20 vrlo mladih i tankih poriluka
2 jajeta
2 ljutike ili jedna manja glavica crvenog luka, sitno nasjeckanog
2 žlice octa od bijelog vina
1 žličica dijon senfa
120 ml maslinovog ulja
6 fileta slanih inčuna ili srdela, očišćenih i sitno nasjecakanih
sol i svježe mljeveni papar
1 vezica peršina, sitno nasjeckan
1 francuz
PRIPREMA:
Stavite jaja u lonac s hladnom vodom. Pustite da zavriju, smanjite vatru i kuhajte točno 8 minuta. Ohladite odmah pod hladnom tekućom vodom. Ogulite jaja i odstranite bjelanjce. Stavite žumanjce u cjedilo (plastično, jer će željezno pobojati žumanjce) sa sitnom mrežom i protisnite ih kroz njega u zdjelicu. Prelijte ljutiku octom, ostavite da se marinira 10-ak minuta. Pomiješajte ljutiku ili luk sa slanim srdelama, senfom, peršinom i maslinovim uljem.
Odrežite korijen, zeleni dio, i odstranite prvi sloj sa svakog poriluka. U kipućoj slanoj vodi blanširajte mladi poriluk nekoliko minuta dok ne omekša. Ocijedite ga i dobro posušite kuhinjskim papirom. Zagrijte dobro grill tavu, a poriluk premažite s maslinovim uljem. Pecite na umjerenoj vatri dok sasvim ne omekšaju i ne dobiju lijepu boju.
Položite poriluk na pladanj ili tanjur, pokapajte umakom od luka i slanih srdela i posipajte protisnutim žumanjcem.