PRIJETNJA ŽIDOVIMA

Potez koji će dići buru: Berlin zabranio palestinski obrnuti crveni trokut

09.07.2024 u 11:26

Bionic
Reading

Berlin, kao jedna od 16 njemačkih federalnih država, zabranio je simbol obrnutog crvenog trokuta jer ga koriste Hamas i njegovi pristaše za označavanje neprijateljskih ciljeva u videozapisima i na grafitima

U zahtjevu usvojenom u državnom senatu Berlina navodi se da taj simbol predstavlja neposrednu prijetnju Židovima i ljudima koji su predani slobodi i sigurnosti Izraela te da bi trebao biti zabranjen na prosvjedima i u kontekstu sukoba na Bliskom istoku, piše britanski Telegraph.

Simbol je korišten za ciljanje proizraelskih akademika i političara, uključujući Kaija Wegnera, gradonačelnika Berlina koji je naredio da policija izbaci propalestinske prosvjednike s gradskog Slobodnog sveučilišta.

'Kai će platiti' bilo je ispisano grafitom na zidu sveučilišta ispod crvenog trokuta.

Njemački glavni grad ima najveću palestinsku populaciju u Europi i žarište je sukoba od masakra 7. listopada, pri čemu su propalestinski prosvjedi isprva bili zabranjeni, a prosvjednici uhićivani. Njemačka vlada snažno podupire Izrael, a sigurnost te države ponekad se opisuje kao dio njemačkog Staatsräsona ili državnog interesa.

Glasanje je prošlo u državnom senatu uz potporu vladajuće velike koalicije demokršćana, socijaldemokrata i krajnje desničarskog AfD-a. Državni parlament također želi pomoći u donošenju zakona na saveznoj razini.

Opozicija je kritizirala prijedlog govoreći da ide predaleko jer su opće zabrane simbola zakonski i ustavno upitne, ustvrdio je političar Zelenih Vasili Franco.

  • +3
Obrnuti crveni trokut u upotrebi Izvor: Profimedia / Autor: Mazen Mahdi / AFP / Profimedia

Crveni trokut izvorno su koristili nacisti u koncentracijskim logorima kao simbol za komuniste, ali od izraelske kopnene operacije u Gazi upotrebljavaju ga palestinske militantne skupine, uključujući islamistički Hamas, za označavanje ciljeva poput izraelskih tenkova u propagandnim snimkama. Simbol je preuzet s palestinske zastave koja sadrži crveni trokut.

Niklas Schrader, zastupnik stranke Ljevica, upozorio je da bi ova zabrana mogla nenamjerno učiniti druge organizacije nezakonitima.