kolektivni ugovor

Potpisan novi Kolektivni ugovor za trgovinu

25.09.2024 u 13:28

Bionic
Reading

Udruga trgovine, Sindikat trgovine Hrvatske i predstavnici Poslodavaca i Sindikata u četvrtak su potpisali Kolektivni ugovor za djelatnost trgovine kojim se ostvaruje osnovni standard za rad u djelatnosti i poboljšanje uvjeta rada radi očuvanja radnih mjesta i zaštite djelatnosti te podizanja konkurentnosti sektora trgovine

Trgovina je četvrta djelatnost u privatnom sektoru u kojoj je potpisan granski kolektivni ugovor, a zajednička poruka poslodavaca i sindikata je da nema konkurentne tvrtke bez zadovoljnog radnika ni zadovoljnog radnika bez konkurentne tvrtke.

Trgovina, posebno maloprodaja i veleprodaja doprinose bruto domaćem proizvodu. Trgovina je povezana s industrijom, poljoprivredom i turizmom pa kao takva ima određenu gospodarsku težinu kroz svoj doprinos BDP-u i u zapošljavanju.

Sektor trgovine ima više od 28 000 registriranih pravnih osoba i 226 759 zaposlenih u njima, te 23 243 zaposlenih kod obrtnika i predstavlja sektor s najvećim brojem poslodavaca.

'Današnje potpisivanje Kolektivnog Ugovora pokazuje važnost suradnje poslodavaca i sindikata. Naša uspješna budućnost u bitnome ovisi o našoj suradnji i dijalogu, a dokaz je da su poslodavci u trgovini to prepoznali potpis ovog ugovora u kojem smo pronašli rješenja uvažavajući, obostrano, realnu situaciju na tržištu radne snage', istaknuo je Martin Evačić, predsjednik HUP – Udruge trgovine.

'Socijalni dijalog između poslodavaca i sindikata je nužnost razvoja jednog društva. Rezultat je kolektivni ugovor za djelatnost kojim smo dogovorili temeljne norme za rad u trgovini, bitne za radnike i sve poslodavce u djelatnosti, kao i za daljnji razvoj same djelatnosti', poručila je Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Radi ostvarenja zajedničkih interesa poslodavaca i radnika, Kolektivni ugovor za djelatnost trgovine, primjenjivat će se po Odluci o proširenju od strane ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

'Kroz aktivnosti HUP-a, omogućavamo članovima da aktivno sudjeluju u pregovorima i zajednički oblikuju napredna rješenja za radne odnose u svom sektoru, što je ključno za daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva i tržišta rada“, izjavila je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Primjena se proširuje zbog značaja ovog sektora za hrvatsku ekonomiju, stvaranja stabilnijih uvjeta poslovanja i zapošljavanja, zaustavljanja odljeva domaće radne snage te unapređenja položaja radnika i konkurentnosti hrvatskih trgovaca.

'Nakon 13 godina, s ponosom možemo reći da smo dočekali trenutak potpisivanja kolektivnog ugovora za sektor trgovine, koji će značajno poboljšati uvjete rada za preko 240.000 radnika', izjavio je Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava.