NARUČILI CISTERNU

Potvrđeno: Voda u dječjem vrtiću Jarun zagađena je fekalijama

05.09.2024 u 15:45

Bionic
Reading

U područnom objektu Dječjeg vrtića Jarun u naselju Gajevo u četvrtak je uočena kontaminacija vode fekalnim bakterijama nakon čega je naručena cisterna vode za piće, potvrđeno je iz Zavoda Dr. Andrija Štampar te se navodi da taj događaj nema nikakva utjecaja na javnu vodoopskrbu.

U sklopu redovite kontrole kvalitete vode u Dječjem vrtiću Jarun na jednoj slavini za pranje suđa u objektu vrtića u Puštekovoj ulici utvrđeno je da je uzorak vode kontaminiran koliformnim bakterijama. Na ostalim slavinama nije uočena bakterija, navodi se u priopćenju.

Vrtić je odmah postupio po savjetima sanitarne inspektorice. Kuhanje i pranje suđa premješteno je u drugi objekt vrtića, zatvoreni su ventili na slivnicama, a voda se koristi isključivo za ispiranje toaleta. Naručena je cisterna vode za piće koja je dostupna od pet ujutro u dječjem vrtiću.

Zamijenjena je slavina na kojoj je uzorak bio kontaminiran, a preventivna dezinfekcija svih ostalih je u tijeku. Naručeno je novo uzorkovanje vode, kako na svim slavinama u vrtiću, tako i na hidrantu iz kojeg voda dolazi prema vrtiću. Državni inspektorat je potvrdio da je vrtić postupio sukladno propisima.

Odgojno-obrazovni rad odvija se bez poteškoća, nema primjedbi roditelja ni odgojitelja.

Također, Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačkog holdinga provela je kontrolu kvalitete vode na najbližem dostupnom hidrantu kojom je utvrđeno da je kvaliteta vode prema svim ispitanim parametrima sukladna uvjetima koji su propisani Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Dakle, događaj nema učinka na javnu vodoopskrbu.