BIJES NJEMAČKIH POLITIČARA

'Povjerenje je u Amerikance narušeno'

29.10.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Kako javlja CNN, njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Freidrich izjavio je kako su odnosi Njemačke i SAD-a ozbiljno narušeni nakon saznanja da je američka tajna služba NSA prisluškivala mobitel kancelarke Angele Merkel

Ako su Amerikanci pratili telefonske pozive njemačkih građana, uključujući i mobitel kancelarke Angele Merkel, oni su time prekršili njemačke zakone, izjavio je Hans-Peter Friedrich, ministar unutarnjih poslova. 'Povjerenje između saveznika uzdrmano je', dodao je Fredrich pridružujući se i drugim njemačkim političarima koji su osudili američko špijuniranje.

Bild je objavio kako je američki predsjednik Barack Obama za to znao te je 2010. šefu NSA-a, generalu Keithu Alexanderu naložio da se s prisluškivanjem Merkel ne prestane. Glasnogovornik NSA-a Vanee Vines rekao je CNN-u da Obama nikad s NSA-om nije razgovarao ni o kakvim operacijama koje se tiču kancelarke Merkel, niti je Obama išta o tome znao.

No čini se da NSA-u, a ni predsjedniku Obami, koji je Merkel rekao da o prisluškivanju nije znao, nitko ne vjeruje, naročito nakon otkrića tjednika Der Spiegel, koji je objavio da se Merkel prisluškuje već 10 godina, i prije nego što je postala kancelarka.

Glasnogovornica Security Councila američke vlade Caitlin Hayden rekla je da neće ništa komentirati, s obzirom na to da je standardna praksa ne govoriti o 'specifičnih operacijama sakupljanja informacija', no da SAD ne čini ništa što nije uobičajeno i kod drugih nacija, 'sakupljanja obavještajnih informacija diljem svijeta'. CNN konstatira da se europski lideri vjerojatno neće zadovoljiti takvim objašnjenjem, a ovaj tjedan se očekuje i dolazak delegacije EU-a u Washington da se razgovara o špijuniranju NSA-a.