izbio naglo i na dvije lokacije

Požar na splitskom odlagalištu Karepovac je podmetnut?!

09.10.2024 u 11:38

Bionic
Reading

Premda se s područja splitskog odlagališta Karepovac tijekom srijede prijepodne i dalje širio dim, požar koji je prethodnu noć ondje izbio zapravo je ugašen. Radi se o sanaciji požarišta - potvrdio je za tportal zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split Mario Mikas

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, pak, potvrdio je da su snimke nadzornih kamera s Karepovca već dostavljene nadležnim tijelima od kojih se očekuje istraga.

Sumnjivi detalji

Premda ni Mikas ni Ivošević o tome ne žele javno spekulirati, postoji mogućnost da je ovaj požar bio podmetnut; na to upućuje činjenica da je vatra planula izuzetno naglo, u noćnim satima, i to u periodu kada nisu zabilježeni udari gromova.

Dodatnu sumnju budi otkriće da je vatra istovremeno planula na dvije lokacije međusobno udaljene najmanje stotinu metara - na jednoj unutar samog odlagališta, na kojoj je deponiran glomazni otpad, te na drugoj izvan ograde Karepovca na kojoj je gorila uglavnom visoka trava, makija i slično raslinje. U neposrednoj blizini nalazi se novi azil u kojemu je smješteno više desetaka zlostavljanih pasa.

  • +14
Požar na Karepovcu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Inspekcija zaštite od požara će utvrditi što se točno dogodilo. Da, puhalo je jako jugo, ali udaljenost između ove dvije točke je najmanje stotinu metara', potvrdio nam je Mikas, dok Ivošević barata s čak tristotinjak metara udaljenosti.

Požar na Karepovcu naglo je izbio u utorak oko 22 sata, a građane su uznemirili prizori otvorenog plamena i gustog dima, odnosno mogućnost ekološke katastrofe. No, vrlo brzo se ispostavilo da ne gori samo 'tijelo' odlagališta, nego ploha unutar njegove ograđene površine na kojoj se privremeno deponira krupni otpad poput starog namještaja.

Stižu novi podaci o kvaliteti zraka

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije objavio mjerenja kvalitete zraka u Splitu i umirio javnost.

'Svi mjerni podaci na državnoj i lokalnoj mreži su niži od propisanih Uredbom graničnih i ciljnih vrijednosti. Vrijednosti lebdećih čestica PM10 i PM2,5 također ne pokazuju povećanje. Međutim zbog požara koji je izbio sinoć u 22 sata na odlagalištu otpada Karepovac došlo je do izdimljavanja. Preporučuje se zatvoriti prozore dok se dim ne povuče', poručili su iz Nastavnog zavoda, koji će nove podatke objaviti tijekom današnjeg dana.

Direktor tvrtke 'Čistoća' Ivica Karoglan u izjavi za medije potvrdio je da je došlo do požara na oko 1.500 četvornih metara površine na kojoj se nalazi glomazni otpad.

'Policija odrađuje svoj dio posla, imamo i nadzorne kamere i ne bih htio prejudicirati, ali vjerujem da nitko namjerno nije zapalio ovaj požar', kazao je Karoglan.

Sreća u nesreći jest da požar nije izbio na samom 'tijelu' splitskog odlagališta, ali i da je u utorak navečer počela padati jaka kiša.

'Da, ona nam je pomogla. Požar se sada može smatrati ugašenim, trenutno na terenu imamo pet vozila, bager i 'grajfer' koji razmiču površinski sloj odloženog otpada i gase otpad koji se nalazi ispod njega', objasnio je šef splitskih vatrogasaca Mikas za tportal.