70 SLUČAJEVA

Poznat uzrok zaraze na Lošinju: Nastao je pakao koji i dalje traje...

14.08.2024 u 23:31

Bionic
Reading

U obiteljskom hotelu u Malom Lošinju, gdje je prije tjedan dana izbila zaraza salmonelom, pronađen je izvor zaraze, javlja RTL

RTL-u je potvrđeno da su među radnicima otkriveni kliconoše koji su izolirani i udaljeni s radnih mjesta.

Nezadovoljni reakcijom hotela od kojih, tvrde, nisu dobili ni ispriku ni povrat novaca, roditelji najavljuju tužbu.

Zbog prijavljenih 70-ak slučajeva, među kojima su većinom djeca, inspektori su i dalje na terenu.

Zaraza salmonelom i escherichijom coli zasad je potvrđena kod njih dvadesetak.

Nikola Ignjatović iz Beograda, čija se troipolgodišnja kći razboljela, kazao je da je nakon uzimanja uzoraka stolice njegovoj kćeri utvrđena salmonela, a utvrđeno je da su se razboljeli i on i supruga. 'Za nas je nastao pakao koji još uvijek traje, to je temperatura koja ne prestaje, proljev, bolovi', kazao je.

Otac dvoje zaražene djece iz Zagreba kazao je: 'Najgora nam je bila nedjelja jer mi ni jednom ni drugom nismo uspjevali spustiti temperaturu. Na zaraznoj su uzeli sve moguće uzorke i nekakvih četiri dana se čekalo na rezultate pa smo doznali da su pozitivni i na salmonelu i na e.coli.

U hotelu Vespera u Malom Lošinju i dalje su epidemiolozi i sanitarna inspekcija. Kako doznaje RTL, uzorci su uzeti od sedamdesetak zaposlenika. Kod njih deset potvrđeno je da su kliconoše salmonele. Iz hotela su informirali javnost da su kliconoše udaljeni s njihovih radnih mjesta. Kazali su da provode sve zadane mjere zaštite, ali hotel nastavlja raditi dalje uz visoku popunjenost.

Svi zaposlenici hotela dužni su jednom godišnje napraviti zdravstveni pregled koji uključuje uzorak stolice. Ukoliko se ta osoba bilo kada u toku godine zarazi ili nešto slično, toj osobi se propiše bolovanje.

Epidemiolozi ističu da je bitna higijena ruku, potrebno je dvadeset sekundi s tekućom vodom i sapunom prati ruke i imati kratke nokte.

'Roditelji zaraženih na Lošinju planiraju podizanje kolektivne tužbe s obzirom da nema adekvatne reakcije od strane hotela i da je ovo veliki stres. Mi smo to ljetovanje lijepo platili i očekivali smo neku uslugu tu. Nažalost, restoran je konstantno bio prebukiran, tu je bilo previše ljudi i premalo radnika', kazao je Nikola Ignjatović za RTL.

Otac dvoje zaražene djece iz Zagreba, koji nije želio otkriti svoj identitet, kazao je: Osjećamo se užasno, prevareno. Platili smo, to nije bio mali iznos.

Inspekcijski nadzor trebao bi biti gotov do kraja tjedna, kada će se znati ima li još zaraženih, javlja RTL.