PORTRET: MIRKO DUSPARA

Pragmatični desničar zbog kojeg će Milanović zažmiriti na jedno oko

16.08.2015 u 07:20

Bionic
Reading

Nezavisna lista gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare mogla bi biti partner SDP-u u predstojećoj izbornoj utrci jer na Iblerovu trgu procjenjuju da bi Duspara, na posljednjim lokalnim izborima dobio je 13 tisuća glasova, svojom kandidaturom na listi u Petoj izbornoj jedinici mogao donijeti desetak tisuća glasova. Brojka je to koja nije zanemariva, s obzirom na to da posljednje ankete pokazuju da se HDZ-ova prednost topi i da bi, ostane li tako, izbori mogli biti neizvjesni kao što su bili i predsjednički

Duspara je prije nekoliko dana u Novom listu potvrdio da je razgovarao sa SDP-om, ali bez konkretnih dogovora, uz dodatak da će nastaviti razgovarati nakon godišnjih odmora jer s SDP-om 'dobro surađuje u dva mandata, a također s vladom Zorana Milanovića s kojom je realizirao važne infrastrukturne projekte'.

Da desno orijentirani Duspara i lijevi SDP planiraju nešto, bilo je jasno još prije dva mjeseca kada je gradonačelnik drugog najvećeg slavonskog grada govorio na konvenciji SDP-ove organizacije u Brodsko-posavskoj županiji i tada Milanoviću rekao da 'nastavi tako raditi, jer mislimo da radite dobro'. Istina, valja reći da je nakon što je drugi put neposredno izabran za prvog čovjeka grada, u lipnju 2013. izjavio da će 'koalirati sa svima ako je to u interesu grada, no neće dopustiti stavljanje osobnih interesa na prvo mjesto'.

Prvi mandat: Duh zemljišta za gradnju kuće

Bivši HSP-ovac, koji je iz stranke izbačen 2012. godine nakon sukoba s Danijelom Srbom, čemu je zapravo iz pozadine kumovala siva eminencija Anto Đapić, prvi put za gradonačelnika je izabran 2005. godine. Tako je nakon 80 godina Slavonski Brod za gradonačelnika dobio 'pravaša', a Duspara je nastavio i tradiciju da u toj fotelji sjedi liječnik. Naime, nekoliko njegovih prethodnika bili su također liječnici; Vladimir Jerković (HSLS), Jozo Meter (HDZ/HB), i Mato Vukelić (HDZ).

Imena dvojice posljednjih isplivat će u aferi koja je javnosti postala poznata nakon što je Duspara postao gradonačelnik, a korijene ima u postratnim devedesetima.

Vukelić je sredinom devedesetih mimo svojih ovlasti Duspari, tada liječniku specijalistu anesteziologije u brodskoj bolnici, ali i još šestorici ljudi, omogućio da kupe gradsko građevinsko zemljište za 16 tisuća kuna, što je bilo višestruko niže negoli se tada prodavalo. Protiv Vukelića vođen je sudski postupak, ali je predmet je otišao u zastaru.

Za kupnju zemljišta Duspari je određeno da plati komunalni doprinos u iznosu od 39 tisuća kuna na 24 rate. No on se na to nije obazirao i tražio je da ga se istog oslobodi jer se, kako je tvrdio, nalazio u 'izuzetno teškoj materijalnoj situaciji'. Naveo je da je podstanar, oženjen i otac troje male djece, a pozivao se i na to da je sudionik Domovinskog rata i 40-postotni ratni vojni invalid.

Valja naglasiti da su i on i supruga tada bili zaposleni u brodskoj bolnici i da je daleko od socijalnog slučaja. No njegova se molba odbija pa umjesto njega dodatni pritisak na Grad radi HVIDR-a koja navodi da on nema 40 postotnu nego 20 postotnu invalidnost jer mu je 20 posto poništeno 1997. Kako Duspara doprinos ne plaća, slučaj je završio na sudu na kojem gubi parnice najprije na Općinskom, a potom i Županijskom, nakon čega stvar postaje pravomoćna i 2003. godine morao je platiti 128 tisuća kuna .

Međutim, taj iznos Duspara nikad nije platio jer mu je gradonačelnik Meter 2003. uvažio molbu za otpisom dijela duga u visini od 87 tisuća kuna, dok je preostali iznos od 43 tisuće kuna trebao platiti u 24 obroka s počekom od godine dana. S otplatom duga Duspara je trebao završiti u travnju 2006. godine, ali je prema pisanju Feral Tribunea koji je priču otkrio, upitno je li iznos u cijelosti podmiren jer Duspara je 2005. postao gradonačelnik. Iako su u gradu tvrdili da je dug podmiren do kraja, novinarima nikad nisu pokazali uplatnice kojima bi to posvjedočili.

Na navedenom zemljištu Duspara je podignuo višekatnicu u kojoj danas živi, a prema podacima iz imovinske kartice, danas je daleko od teške materijalne situacije. S plaćom od 17,9 tisuća kuna nalazi se na drugom mjestu najvećih gradonačelničkih plaća u Hrvatskoj.

Prvi mandat nije mu trajao četiri, već dvije godine jer je zbog neizglasavanja proračuna za 2007. godinu Vlada je imenovala povjerenika raspisavši izvanredne izbore. Da bi do toga moglo doći, dalo se pretpostaviti godinu dana ranije kad su partneri iz HSP-ove koalicije HDZ, HSLS i HSS gradonačelnika optužili za 'samovolju i nezakonito poništenje natječaja za prodaju gradskog zemljišta na jednoj parceli' čime je, tvrdilo se tada, 'nanio štetu vjerodostojnosti gradske uprave'.

Navodili su da je opstrukcijom i zaobilaženjem suradnje s najbližim suradnicima usporio ostvarenje zajedničkih projekata i realizaciju stavki iz proračuna i njegova rebalansa, ali sve to nije im pomoglo da ga sruše s vlasti.

Drugi mandat: Grad pred bankrotom, PR afera i izbacivanje iz stranke

Na izbore u ožujku 2007. HSP izlazi bez HDZ-a i odnosi premoćnu pobjedu, a Duspara postaje ponovo gradonačelnik. Novi mandat donijet će stare probleme sa zagađenjem zraka koje uzrokuje rafinerija s druge strane Save iz Bosanskog Broda, ali i priča o sudskom sporu, čiji su korijeni na početku devedesetih, s tvrtkom Novogradnja, koji je grad izgubio i bio je dužan platiti više od sto milijuna kuna, zbog čega mu je prijetila pljenidba imovina. Zbog telefonskih prijetnji Ivana Dragičevića, direktora Novogradnje, prijavljuje policiji, a kako bi probio medijsku blokadu grada, iz gradske blagajne izdvaja 58 tisuća kuna i sklapa ugovor s PR kućom Moira koja mu je trebala osigurati nastupe u medijima.

Buknula je tada afera na HRT-u prema kojoj je na javnoj televiziji plaćano da gostuje u emisiji Brisani prostor i Otvoreno. DORH je proveo istragu, ali je utvrdio da nema osnove za daljnje postupanje protiv Duspare, jer nisu pronađeni elementi kaznenih djela, a ustanovljeno je i kako u radnjama osoba iz agencije Moira PR i zaposlenika HRT-a nema ničega što bi ukazivalo na nezakonito stjecanje imovinske koristi.

Gradu u konačnici nije zaplijenjena imovina jer je Vrhovni sud cijeli slučaj vratio na početak, a Duspara nije morao štrajkati glađu kako je najavljivao zbog moguće pljenidbe gradske imovine. U ponovljenom postupku Grad je pravomoćno pobijedio nakon jedanaestogodišnje sudske trakavice, ali ne bez posljedica jer su odvjetnicima platitli 2,4 milijuna kuna, a raznim vjerovnicima 3,3 milijuna kuna.

Treći mandat: Izbacivanje iz HSP-a

U svibnju 2009, prvi put neposrednim izborom građana, ponovno je zasjeo u gradonačelničku fotelju. Izabran je u prvom krugu s osvojenih 50,59 posto i za 153 glasa izbjegao drugi krug, ali dočekao ga je stari problem – zagađenje zraka, zbog čega je prijetio zatvaranjem naftovoda. Naftovod nije zatvorio, ali je otvorio proračun pa je 2010. godine Slavonski Brod dobio prvu nagradu Instituta za javne financije za najtransparentniji gradski proračun.

Iako je proračun transparentan, Slavonski Brod potkraj 2013. našao se u situaciji u kojoj je bio i 2007. godine. Iako je novca na računu imao, nije bilo dokumenta koji bi regulirao njegovo trošenje. Proračun nije izglasan pa je Brod dobio povjerenika. No prije dolaska povjerenika Duspara se razišao s vlastitom strankom ili, preciznije, iz nje je izbačen. Prethodila je tome drama u sjedištu zagrebačkog HSP-a u Žerjavićevoj ulici, kada su mu zaštitari zapriječili ulaz na sjednicu Glavnog stana.

'Izbačen sam iz stranke iako sam imao najbolje rezultate, a moja greška je kandidatura za predsjednika stranke. Izbačen sam bez provođenja postupka i prava na žalbu', tvrdio je tada Duspara.

Četvrti mandat: Premlaćivanje

Na izbore u lipnju 2013. odlučio je izaći sa svojom Nezavisnom listom, a dva dana prije izlaska na birališta glavom u glavu udario ga je Ante Karin, nastavnik u OŠ Vladimira Nazora, bivši član HSP-a i u to vrijeme član HSP-a dr. Ante Starčević.

Prema pisanju medija, bivše stranačke kolege iz HSP-a Duspara i Karin sreli su se u brodskom trgovačkom centru Interspar gdje su bili sa suprugama i djecom. Karin je isprva Dusparu verbalno izvrijeđao, a onda na nj i fizički nasrnuo te ga udarao glavom i šakama. Unatoč intervenciji zaštitara, Karin nije prestajao nasrtati na Dusparu pa su zaštitari na Dusparino traženje pozvali policiju koja je potom privela Karina. Nakon toga pružena mu je liječnička pomoć.

Ozlijeđene glave izašao je na izbore i ponovno, ovoga puta kao nezavisni kandidat, u drugom krugu s 53 posto glasova pobijedio protukandidata HDZ-ove koalicije Dragana Jelića.

No već u prvoj godini mandata posjetila ga je policija koja pokrenula istragu oko projekta gradskih bazena u čiju je gradnju uloženo više od 50 milijuna kuna. Duspara je na sve odmahnuo rukom uz dodatak da su sve gradske projekte pratile anonimne prijave, ali i da je sve rađeno transparentno. Prije mjesec dana Slavonski Brod dobio je četvrto priznanje Instituta za javne financije za transparentnost proračuna u posljednjih pet godina. Ipak, u dokumentima predloženog proračuna, naveli su u IJF, nedostaje podatak o stanju gradskog duga te opis makroekonomskih pokazatelja na kojima je temeljen proračun težak 168 milijuna kuna.

U Slavonskom Brodu (59 tisuća stanovnika, peti po veličini u Hrvatskoj) koncem lipnja bilo je 3.592 nezaposlenih, što je 163 manje nego u svibnju, ali i 1.137 manje nego u lipnju 2014. godine (4.729). Koliko su za to zaslužni Duspara, Vlada, odlazak na rad u sezoni, brisanje iz evidencije i odlazak ljudi na rad u inozemstvo, sada se može samo nagađati. Statistika je poput bikinija, puno otkriva, ali još više i skriva.