sporna izjava

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kritizirala Milanovića jer je zastupnice nazvao narikačama: To je seksizam

30.09.2020 u 18:30

Bionic
Reading

Zbog predsjednikovih izjava o Daliji Orešković i Marijani Puljak oglasila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Milanovića je prozvala za seksizam zbog komentara o samodopadnim narikačama, te za patroniziranje

'Nažalost, predsjednikov govor je direktno i indirektno obilovao uvredljivim i omalovažavajućim etiketiranjima dvije saborske zastupnice koje su ga kritizirale.

Sagledavajući predsjednikove izjave isključivo iz aspekta načela ravnopravnosti spolova, smatram da je neophodno, što sam već desetke puta naglašavala u svojim priopćenjima, da osobe koje obavljaju javne funkcije, pogotovo političari, vode računa o većoj odgovornosti koju snose za izrečeno u javnom prostoru jer svojim izjavama i ponašanjem daju primjer drugima.

Na političkoj sceni često svjedočimo zaoštrenoj komunikaciji u kojoj najčešće muškarci koriste i seksističku retoriku. Nazvati političarke, saborske zastupnice, "samodopadnim narikačama" jest seksizam budući da ih se vrijeđa i omalovažava temeljem spola (narikače su izraz koji se koristi isključivo za ženske osobe).

  • +10
Orešković i Puljak postavile ploču Ureda predsjednika na prostor 'Kluba Dragana Kovačevića' Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Insinuirati da je jedna od njih bila premlada da bi kvalitetno obavljala posao te da je izabrana zahvaljujući "infrastrukturi" svog supruga, a drugu omalovažavati kao prestaru da se angažira politički, također je seksistički jer dob nikada ne postavlja problem ili kriterij vrednovanja za obavljanje posla kada su u pitanju muškarci.

Seksizam je i patronizirajuće nazivanje dvije saborske zastupnice "malim ometačima". Primjetno je da se prema ženama u politici takve kvalifikacije upućuju s manje zadrške nego kada su u pitanju muškarci. Stoga ponovo pozivam sve javne osobe da se vode najvišim standardima ponašanja i komunikacije, a dio takvih standarda je svakako i poštivanje ustavnog načela ravnopravnosti žena i muškaraca što znači odsustvo bilo kakvog seksizma i spolnih stereotipa', stoji u priopćenju pravobraniteljice.