U VARŠAVI

Predsjednica pozvala Trumpa u Hrvatsku

06.07.2017 u 18:19

Bionic
Reading

Tijekom susreta s Donaldom Trumpom u Varšavi na sastanku na vrhu zemalja 'Inicijative triju mora', koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je američkog predsjednika u Hrvatsku

'Razgovarali smo o mogućnostima poslovanja zajedno. Sporazum o potrebama izbjegavanja dvostrukog oporezivanja sam istaknula' , rekla je predsjednicima novinarima, javlja N1.

'Poruka predsjedniku Trumpu je da moramo pomoći BiH na putu u euroatlanske integracije. To je svima u interesu. Naravno, tražila sam suradnju službi oko razmjene podataka oko kretanja ekstremista', rekla je Grabar Kitarović.

Riječi je bilo i o graničnom sporu sa Slovenijom. Razgovarali smo o Sloveniji na moju inicijativu. Cijenimo činjenicu da SAD imaju neutralnu poziciju u tom pitaju. Pozvala sam Trumpa u posjet Hrvatskoj. Možda posjeti Sloveniju i Hrvatsku istovremeno', rekla je.

Govorila je i o projektu LNG terminala.'Ja se nadam unutar dvije godine. Vlada treba donijeti neke odluke. LNG je iznimno bitan Amerikancima i nama. Energetska neovisnost je preduvjet stabilnosti'', rekla je predsjednica.

Susret Kolinde Grabar Kitarović i Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: CARLOS BARRIA

Kakve će biti reakcije iz Berlina ili Moskve na Trumpov govor i inicijativu? 'Mislim da će biti pozitivne. Nije ovo američki trojanski konj. Nije organizirana protiv Njemačke ni Rusije. Pa mi smo tržište od 100 milijuna ljudi. Mogli bismo dostići gospodarstvo Kanade i Rusije. Zašto bi ikome trebalo smetati da je 12 država razgovaralo kako unaprijediti svoj život'', rekla je.