KONTROLA INFORMACIJA

Predsjednik AP-a optužio Obamu za kršenje medijskih sloboda

20.10.2013 u 11:04

Bionic
Reading

Vlade koje pokušavaju prisiliti svoje državljane da odluče između slobode informiranja i nacionalne sigurnosti stvaraju lažnu dilemu i slabe demokraciju, rekao je Predsjednik Associated Pressa Gary Pruitt na skupu Interameričke novinske udruge (IAPA - SIP) u Denveru

Pruitt je posebno optužio administraciju američkog predsjednika Baracka Obame da je 'prisvojila izvore informacija kao što to nije napravila nijedna prijašnja vlada', uspoređujući neke postupke s praksom autoritarnih režima.

'Treba biti oprezan s vladom koja previše voli tajne', rekao je Pruitt. Takva vlada prisiljava građane da biraju između slobode informiranja i nacionalne sigurnosti a to je lažna dilema, naglasio je on na skupu u Denveru na kojem se okupilo oko 300 urednika i članova uprave novinskih kuća.

Predsjednik AP-a je rekao da prisluškivanje telefona novinara njegove agencije, koje je provelo američko ministarstvo pravosuđa, predstavlja otvoreno kršenje prvog amandmana ustava SAD.

Ministarstvo pravosuđa SAD je 2012. tajno prisluškivalo novinare i urede AP-a nakon što je agencija objavila kako je u Jemenu spriječen napad na zrakoplov koji je trebao letjeti za SAD. U to vrijeme predsjednik Obama tvrdio je da nema informacija o terorističkim planovima za napad na ciljeve u SAD i američke interese u svijetu.

Ministarstvo je tvrdilo da pokušava utvrditi odakle 'cure' informacije o protuterorističkim aktivnostima. AP je obaviješten o prisluškivanju godinu dana nakon što je ta akcija ministarstva provedena.

Interamerička novinska udruga (The Inter American Press Association - IAPA; španjolski Sociedad Interamericana de Prensa - SIP) je udruga koja zagovara prava novinskih i medijskih organizacije u Južnoj i Sjevernoj Americi te na Karibima. IAPA je osnovana 1943. predstavlja više od 1300 novina i časopisa.