TKO JE NICOLA STURGEON

Premijerka koju zbog moći zovu kraljicom

26.03.2017 u 16:02

Bionic
Reading

Škotska premijerka Nicola Sturgeon ustrajna je u inzistiranju održavanja novog referenduma o škotskoj neovisnosti, istovremeno optužujući London da ne vodi računa o škotskim interesima tijekom izlaska iz EU-a. Regionalni škotski parlament je u srijedu zbog terorističkog napada u Londonu prekinuo raspravu o prijedlogu da ovlasti premijerku Nicolu Sturgeon da zatraži od britanskih vlasti raspisivanje referenduma o neovisnosti, no sasvim je jasno da ona neće odustati. Tportal donosi portret škotske premijerke koja je, prema Forbesovoj listi, druga najmoćnija žena Velike Britanije, odmah nakon kraljice Elizabete II.

Škotska premijerka vrlo je rano ušla u politiku, učlanivši se u Škotsku nacionalnu stranku (SNP) sa 16 godina, postavši članica stranačke kampanje za nuklearno razoružanje. Vrlo brzo postaje i glasnogovornica mladeži stranke, a kao odvjetnica s diplomom prava Sveučilišta u Glasgowu 1992. godine susreće se s prvim političkim porazom u karijeri. Te godine se, naime, kandidirala za škotski parlament kao stranačka kandidatkinja rodnog grada Irvine, no bezuspješno. Sedam godina kasnije ipak uspijeva i postaje zastupnica SNP-a za Glasgow.

Kada se 2004. godine tadašnji čelnik SNP-a John Swinney povukao s mjesta predsjednika stranke zbog loših izbornih rezultata na europskim izborima, Sturgeon je podržala Alexa Salmonda koji ulazi u utrku za prvog čovjeka stranke. Zauzvrat, Salmond je nagradio odanost i Sturgeon imenovao svojom nasljednicom. Budući da je u to vrijeme Salmond bio zastupnik u britanskom parlamentu, Sturgeon je vodila stranku u škotskom parlamentu sve do 2007. godine, kada se Salmond vraća u parlament Škotske. Salmond tada postaje prvi ministar Škotske, a lojalnost se ponovno isplatila odvjetnici koja postaje njegova zamjenica i članica njegova kabineta zadužena za zdravstvo.

Nakon neuspjelog referenduma za škotsku nezavisnost 2014. godine, Salmond daje ostavku, a njegovo mjesto, očekivano, zauzima ambiciozna i neumoljiva Sturgeon. Upravo je njezina ustrajnost u politici škotske nezavisnosti razlog rasta popularnosti stranke koja je na prošlogodišnjim izborima do nogu potukla laburiste koji su tradicionalno snažno ukorijenjeni u najsjevernijem dijelu Velike Britanije.

Nicola Sturgeon Izvor: Reuters / Autor: RUSSELL CHEYNE

'Učinit ću sve kako bih zaštitila interes Škota', često naglašava Sturgeon, koja izravno optužuje London da ne vodi računa o škotskim interesima tijekom izlaska iz Europske unije. Pritom je, na radost Škota, uporna u želji da se referendum o škotskoj neovisnosti održi krajem 2018. ili početkom 2019., ili prije zaključenja pregovora Velike Britanije s Bruxellesom o izlasku iz Europske unije. Premda je 62 posto Škota glasovalo za ostanak u EU-u, Britanaca je, ukupno gledano, 52 posto glasovalo za izlazak, pa je stoga Sturgeon je zatražila 'jasan demokratski mandat' za raspisivanje tog referenduma.

Škotska premijerka pojašnjava razloge za referendum Izvor: Društvene mreže / Autor: Channel 4 News

Prema mišljenju tamošnjih političkih analitičara, Sturgeon će od škotskog parlamenta dobiti pristanak tijekom predviđenog glasovanja, s obzirom na to da SNP ima većinu uz potporu zelenih. No raspravu o referendumu je u škotskom parlamentu ove srijede prekinuo teroristički napad nedaleko od britanskog parlamenta.

Pored dokazane borbe za škotsku neovisnost, Nicola Sturgeon je snažna zagovarateljica politike nuklearnog razoružanja, a na meti njezinih kritika bila je i politika štednje britanskih vlasti koju je okarakterizirala kao 'moralno neopravdanu i ekonomski neizdrživu'. Pored toga, premijerka je uvjerena feministica i borac za jednakost spolova koja često ističe kako škotski feministički pokret nije tek puka simbolika. Stoga ne čudi kako kao svoj politički uzor ističe Ailsu McKay, škotsku ekonomisticu i istaknutu feministicu, ali i glasnu zagovarateljicu škotske neovisnosti.

Premijerkin govor u kojem najavljuje novi referendum za neovisnost Izvor: Društvene mreže / Autor: BBC News

Privatno, škotska premijerka uživa u danskoj političkoj seriji Borgen, za koju kaže kako sadrži sve autentične obrate kakvi se doista događaju u politici, a pored toga snažno bodri nogometni klub Ayr United. Iako ne govori često o privatnom životu, prošle je godine otkrila kako je izgubila nerođeno dijete. Tu ispovijed dala je nakon što su se pojavile spekulacije zašto u 17-godišnjem braku sa stranačkim kolegom Peterom Murrelom nema djece.