Novi ekstremi

Prijeti snažno nevrijeme, moguće su i bujične poplave. Evo kad se očekuje smirivanje vremena

19.09.2024 u 07:34

Bionic
Reading

U četvrtak će prevladavati oblačno vrijeme, uz osjetno svježije temperature, povremenu kišu i buru, dok su na jugu zemlje mogući i grmljavinski pljuskovi. Na sjevernom Jadranu očekuju se jaki udari bure. Petak donosi još ponegdje kišu, no od vikenda slijedi stabilizacija vremena.

Danas će biti umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom uglavnom na Jadranu i predjelima uz njega. U Dalmaciji izraženi pljuskovi s grmljavinom i obilna oborina. Sunčana razdoblja većinom na sjeveru zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni.

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka bura, podno Velebita na udare olujna, a prema jugu istočni vjetar i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 19 i 24 °C, u gorskoj Hrvatskoj niža.

Četvrtak će biti prilično nestabilan, s oblačnim vremenom i kišom, osobito u istočnim dijelovima Hrvatske, gdje će naoblačenje biti postupno, a kiša uglavnom u drugom dijelu dana, piše HRT. Vjetar će puhati slab do umjeren istočni, a dnevne temperature će se kretati između 20 i 23 °C, uz nešto manje svježine u odnosu na srijedu.

Meteoalarm narančaste boje zbog olujnog vjetra i obilnih oborina

Narančastim stupnjem meteoalarma DHMZ je označio područje Velebitskog kanala i Kvarnera te srednje i južne Dalmacije.

Pojačana i jaka, mjestimice vrlo jaka bura, osobito tijekom noći i jutra te ponovno navečer. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorio je DHMZ.

Moguće su poplave

Narančasti meteoalarm oglašen je i za duž srednje i južne Dalmacije zbog obilnih oborina s gmrljavinom.

Lokalno obilna kiša u kratkom vremenu, lokalno i urbane te bujične poplave. Količina oborine > 100 mm.

"Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom.

Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", objavio je DHMZ.

Zapad pod utjecajem kiše, najviše sunca u Istri

U središnjoj Hrvatskoj vrijeme će biti pretežno oblačno, a povremena kiša bit će češća poslijepodne i navečer. Puhat će sjeveroistočni vjetar, umjerene jačine. Jutarnja temperatura bit će oko 12 °C, dok će dnevne vrijednosti biti nešto niže nego prethodnog dana.

Zapad zemlje, osobito gorska područja, bit će pod utjecajem kišnog vremena, dok će na sjevernom Jadranu kiša biti rjeđa, uz povremene sunčane intervale, posebno u Istri. Ovdje će puhati umjerena do jaka bura i istočni vjetar, povremeno s olujnim udarima, uz umjereno valovito do valovito more. Dnevne temperature dosezat će 15 °C, dok će duž obale i u unutrašnjosti Istre biti do 22 °C.

U Dalmaciji obilnije oborine, moguće i nevrijeme

U Dalmaciji će prevladavati oblačno vrijeme s kišom, povremeno u obliku grmljavinskih pljuskova, dok se u južnijim krajevima očekuju obilnije oborine. Mogući su i vremenski ekstremi u obliku nevremena. Vjetar će biti većinom istočni i bura, a popodne će ponegdje zapuhati jugo. Temperatura će se kretati između 17 i 22 °C.

Slične vremenske prilike očekuju se i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će povremena kiša i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom donijeti obilne oborine, uz mogućnost nevremena i bujičnih poplava. Puhat će umjereno do jako jugo i istočnjak, a more će biti umjereno valovito.

Stabilizacija do kraja tjedna

Do kraja tjedna vrijeme će se postepeno stabilizirati. Na kopnu će kiša biti sve rjeđa, a najviše će je biti još u petak, osobito na zapadu. Vikend će donijeti sunčanije vrijeme, a vjetar će oslabiti. Jutarnje temperature bit će u blagom padu, dok će dnevne vrijednosti rasti. Ujutro se može očekivati i magla.

Na Jadranu će također biti sve toplije, osobito tijekom vikenda kada će prevladavati sunčano vrijeme. U petak će vrijeme biti promjenjivo, s povremenom kišom i pljuskovima na jugu, dok će bura i istočni vjetar oslabjeti, okrećući na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Ove prognoze donosi meteorolog Tomislav Kozarić iz DHMZ-a za HRT.