Iz Ine - industrije nafte izvijestili su u srijedu kako su građani na 30 njezinih maloprodajnih mjesta u središnjoj Hrvatskoj tijekom šest mjeseci odložili tonu otpadnoga jestivog ulja za recikliranje
'Šest mjeseci nakon uvođenja nove 'zelene' usluge na odabrana maloprodajna mjesta Ine kupci i građani na njima su odložili prvu tonu otpadnoga jestivog ulja. Prva je to tona takvog ulja koje su u Hrvatskoj prikupila kućanstva te će ono, umjesto u dovodu i okolišu, završiti u recikliranju', istaknuli su u Ini.
Najavili su da će i dalje pružati te nove 'zelene' usluge na 30 odabranih maloprodajnih mjesta u središnjoj Hrvatskoj te razmatraju mogućnost proširenja na ostale krajeve Hrvatske.
Istodobno, Ina je s Agroproteinkom, partnerom u projektu, u Osnovnoj školi Sesvetama održala prvo planirano predavanje o važnosti recikliranja otpadnoga jestivog ulja i ostalog otpada u kućanstvima.
Najviše otpadnoga jestivog ulja dosad su predali građani zagrebačke četvrti Trešnjevke, oko 140 kilograma, a ne zaostaju ni njihovi sugrađani iz Maksimira i iz Čakovca, koji su prikupili po stotinjak kilograma.
Kućanstva, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu prikupljati otpadno jestivo ulje, no njegovim se recikliranjem pridonosi očuvanju okoliša, a to su doznali i osnovnoškolci iz Sesveta kojima su predstavnici Ine i Agroproteinke održali predavanje.
'Zadovoljstvo nam je što su naši vjerni kupci i ostali građani prepoznali novu uslugu Ine te tako pomažu očuvanju okoliša. Otpadno jestivo ulje korisna je sirovina i mjesto joj nije u odvodu. Cilj nam je, kao društvenoj odgovornoj kompaniji usmjerenoj k održivom razvoju, osvijestiti tu činjenicu kod građana već od malih nogu", istaknula je voditeljica Inina projekta prikupljanja otpadnoga jestivog ulja Vesna Kučan-Polak.
Voditeljica Odjela za zaštitu okoliša Agroproteinke Ana Špehar rekla je da u Agroproteinki neprekidno rade na osnaživanju ekološke svijesti u tehnološkim procesima te u njihovu životnom i društvenom okruženju.
'Kroz ovaj projekt i druge ekološke projekte koje smo radili s učenicima i vrtićkom djecom iz Sesveta, sudjelujemo u stvaranju nove kulture odnosa prema okolišu i širimo znanje da je za učinkovito zbrinjavanje važno pravilno razdvajanje otpada. Naša kompanija ima više od 10 godina iskustva u skupljanju i filtriranju otpadnoga jestivog ulja koje nikako ne bi smjelo 'lutati' okolišem i tako ga ugrožavati jer recikliranjem ono postaje korisna sirovina', istaknula je.
Osnovnoškolci iz Sesveta na predavanju su mogli čuti da Hrvatska u prikupljanju otpadnoga jestivog ulja zaostaje za najrazvijenijim zemlja Europske unije, poput Belgije i Austrije, gdje kućanstva recikliraju više od 50 posto ulja koje im služi za pripremu hrane, stoji u priopćenju.