HRABRI KOPILOT

Princ Harry ubio talibanskog zapovjednika?

24.12.2012 u 16:16

Bionic
Reading

Britanski princ Harry, koji je kao pripadnik britanskog zrakoplovstva razmješten u Afganistanu, usmrtio je talibanskog ratnog vođu u misiji helikopterom, pišu britanski mediji

Princ Harry je, navodno, sudjelovao kao kopilot sofisticiranog helikoptera Apache u akciji spašavanja britanske patrole koja se našla na meti napada talibana, i koja je izvedena nekoliko tjedana nakon što je princ Harry (28) u rujnu stacioniran u logoru Bastion u Afganistanu.

List Telegraf prenosi izjavu jednog britanskog vojnika da je u akciji spašavanja sudjelovao časnik s nadimkom 'Veliko H', što prinčev nadimak među njegovim suborcima te da je sjedio na mjestu kopilota s kojeg se direktno upravlja ispaljivanjem raketa Hellfire.

Nekoliko izvora je u izjavi za taj list opovrglo navode vezane za incident i Harryjev nadimak, ali nisu negirali da je britanski princ ubio talibanske pobunjenike.

Daily Mail navodi da je princ doslovno ugrozio svoj život kao kopilot helikoptera Apache.

'On je istinski ugrozio svoj život', rekao je izvor iz britanske vojske tom listu.

Princ Harry bio je angažiran u različitim akcijama od dolaska u Afganistan, a njegov glasnogovornik je u to vrijeme rekao da 'ubijanje talibana nije tema', uz ocjenu da je on vojnik, a 'vojnici rade ono što trebaju raditi'.

List podsjeća da se princ Harry očajnički htio što prije uključiti u operacije u borbenoj zoni nakon što su u javnost dospjele njegove obnažene fotografije.

Harry je prvi put bio došao u Afganistan 2008., ali je nakon 77 dana povučen iz misije, jer su mediji objavili da se nalazi na terenu, kao i da ga talibani namjeravaju smaknuti.