putinovi stavovi

Procurilo Orbanovo pismo Michelu: Mogao bi se kandidirati za glasnogovornika Kremlja

10.07.2024 u 10:22

Bionic
Reading

Politico je na uvid dobio pismo Viktora Orbana upućeno predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu 5. srpnja nakon posjeta Moskvi

U pismu koje su novinari Politica dobili na uvid mađarski premijer je temeljito naglasio maksimalistički stav ruskog predsjednika Vladimira Putina o Ukrajini tako da se mogao prijaviti za poziciju glasnogovornika Kremlja umjesto Dimitrija Peskova.

Orban je, podsjetimo, posjetio Kijev, Moskvu i na kraju Peking u tzv. ukrajinskoj mirovnoj misiji, kako ju je sam opisao nekoliko dana nakon što je Mađarska preuzela vodstvo nad rotirajućim predsjedanjem Vijećem EU-a.

U pismu stoji da 'vrijeme nije na strani Ukrajine nego na strani ruskih snaga', podijeljeno je u devet točaka, a nigdje se ne spominje da je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Orban u njemu navodi da 'ruska strana procjenjuje da Kijev mjesečno gubi oko 40 do 50 tisuća vojnika', ali se ruski gubici nigdje ne spominju.

Dodao je i da je Moskva 'spremna razmotriti svaki prijedlog prekida vatre koji ne služi preseljenju i reorganizaciji ukrajinskih snaga'.

Istaknuo je da je Putinu kazao kako mnogi u Europi tvrde da im je u interesu vratiti se u razdoblje gospodarskog rasta i trajnog mira.

'No šansu za mir umanjuje okolnost da su diplomatski kanali blokirani i da nema izravnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uvjeta za mir', napisao je Orban.

Veleposlanici EU-a u Bruxellesu u srijedu će razgovarati o Orbanovim putovanjima.

'Prođe li mađarsko izvješće u istom tonu kao ovo pismo, bit će to ugodan sastanak', sarkastično je komentirao jedan od diplomata.

'Nijedan stavak ovog pisma ne odražava se u onome što je Europska unija radila zadnje dvije i pol godine', naveo je.

Orban je u točki osam napisao kako vjeruje da su prekid vatre i mirovni pregovori još mogući te dodao da ćemo u 'naredna dva mjeseca vidjeti dramatičnije gubitke na prvoj liniji nego ikada prije'.

Zaključio je da bi Europa trebala preuzeti vodstvo u nastojanju da se uspostavi mir u Ukrajini, s obzirom na to da je SAD sve više ometen kako se približavaju predsjednički izbori u studenom, te da će 'nastaviti razgovore u cilju stvaranja prilika za mir već sljedeći tjedan'.

Vladimir Putin i Viktor Orban u Moskvi Izvor: EPA / Autor: Yuri Kochetkov