UKRAJINSKA KRIZA

Procurio telefonski razgovor koji je osramotio SAD!

07.02.2014 u 12:46

Bionic
Reading

Prisluškivani telefonski razgovor, u kojem visoki američki diplomat omalovažava EU zbog ukrajinske krize, objavljen je na YouTubeu u četvrtak. Razgovor se navodno odvijao između pomoćnice državnog tajnika SAD-a Victorije Nuland i američkog veleposlanika Geoffreyja Pyatta u Ukrajini, piše BBC

Navodni razgovor između Nuland i američkog veleposlanika u Ukrajini pojavio se na YouTubeu u četvrtak. Snimka traje četiri minute i deset sekundi. Nuland u jednom trenutku spominje UN i njegovu moguću ulogu u pokušaju pronalaženja rješenja za Ukrajinu. Nakon toga Nuland je i opsovala Europsku uniju.

Veleposlanik na to odgovara: 'Moramo nešto poduzeti kako bismo se držali zajedno jer možete biti prilično sigurni u to da će nam Rusi raditi nešto iza leđa.'

Dvoje dužnosnika također je iskreno razgovaralo o trima glavnim figurama oporbe: Vitaliju Kličku, Arseniju Jaceniuku i Olehu Tjahniboku, prenosi BBC.

Nuland kaže da Kličko, bivši boksački svjetski prvak u teškoj kategoriji, ne bi trebao biti u novoj vladi. 'Ja mislim da to nije dobra ideja. Mislim da je Jac (Arsenij Jaceniuk) tip koji ima ekonomsko iskustvo', dodala je.

Američki dužnosnici odbili su potvrditi ili zanijekati autentičnost snimke, ali je glasnogovornica State Departmenta Jan Psaki rekla: 'Nisam rekla da nije autentično.'

Psaki je rekla da je Nuland 'bila u kontaktu sa svojim kolegama iz EU-a i da se, naravno, ispričala zbog komentara.'

Psaki je također dala naslutiti da je snimka procurila iz Moskve, ističući da je visoki ruski dužnosnik bio jedan od prvih koji je skrenuo pozornost na nju.

Ranije u četvrtak viši pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina optužio je Washington za uplitanje u unutarnje stvari Ukrajine.

Sergej Glazjev je rekao da SAD daje 20 milijuna dolara tjedno ukrajinskoj oporbenoj skupini, opskrbljujući 'pobunjenike' oružjem, između ostalog.

I on je kazao da bi Moskva također mogla intervenirati.

Kako piše EUobserver, ovo je osmišljeno kako bi se pogoršao odnos među saveznicima, kažu diplomatski izvori iz EU-a.

Službeno, Europska unija je odbila komentirati ovu nediplomatsku izjavu na svoj račun.

Telefonski razgovor Victorije Nuland i Geoffreyja Pyatta