JE LI OVO I FINALNA VERZIJA KONZOLE?

Procurjele specifikacije novog Xbox-a!

22.01.2013 u 07:29

Bionic
Reading

Nekoliko mjeseci prije negoli bi trebao biti službeno predstavljen, novi Xbox kroz nove glasine pomalo poprima obličje konzole koja će nas uvesti u famozni next-gen

Ekipa koja stoji iza stranice vgleaks.com tvrdi da se po prvi puta dokopala finalnih specifikacija nadolazeće Microsoftove konzole zasad poznate pod kodnim imenom 'Durango'. Izvor koji se već nekoliko puta pokazao vjerodostojnim donosi informacije koje se poklapaju s nekim ranijim glasinama i pružaju interesantan uvid u nadolazeći Xbox.

 

 

Kao što je vidljivo na shemi, konzola će biti pogonjena procesorom AMD-ove proizvodnje te će imati osam jezgri na radnom taktu od 1.6GHz. Grafička kartica dolazi također iz AMD-a te se sastoji od 12 Radeon GCN jedinica na taktu od 800 MHz. Ako su glasine točne, PlayStation 4 trebao bi imati identičan procesor ali i jaču grafičku karticu koja bi se umjesto 12 trebala sastojati od čak 18 GCN jedinica na istom taktu. Prema tome, PlayStation 4 s grafičkog bi aspekta trebao biti moćniji za barem 50% što nije mala stvar.

 

Biti će tu i respektabilnih 8GB DDR3 RAM memorije koji će raditi u kombinaciji s 32 MB iznimno brzog ESRAM-a koji će biti direktno povezan s grafičkom karticom ali i svim ostalim komponentama putem North Bridge-a.

 

Konzola će imati i poseban ulaz za Kinect, HDMI i USB 3.0 priključke. Spominje se i 6X Blu Ray player koji podržava dvoslojne diskove kapaciteta do 50GB. Osnovna verzija konzole imati će HDD od čak 500GB i tu je također vidljivo da se Microsoft ozbiljno sprema za next-gen, prenosi Eurogamer.

 

Naravno, pitanje je koliko su ove informacije vjerodostojne, no činjenica je da iz različitih izvora dolaze gotovo identične informacije. Ako se one pokažu vjerodostojnima lako se može zaključiti da se i Microsoft i Sony korištenjem AMD-ova hardvera (procesor i grafička kartica) sve više približavaju formi PC-a gdje će se ovaj puta imati konkurenciju i u Valveovu SteamBoxu. No, to znači i bezbolnije, lakše i brže portanje igara što je u načelu dobra stvar.

 

Jesu li ove glasine istinite ili ne sa sigurnošću ćemo moći utvrditi najvjerojatnije na ovogodišnjem E3 eventu kada će Microsoft gotovo sigurno predstaviti novu konzolu. A govorka se da će Sony nešto slično u vezi PlayStationa 4 napraviti već u veljači na eventu u vlastitoj organizaciji.