HLADNA JUTRA

Prognoza za idući tjedan: Stižu nam magla, mraz, jugo i bura

19.10.2024 u 22:05

Bionic
Reading

Nedjeljno razvedravanje i slabljenje vjetra uvod je u stabilnije razdoblje, u kojem osim na moguću i dugotrajnu maglu, valja upozoriti i na pri tlu slab mraz, navodi prognostičarka DHMZ-a Tomislava Hojsak

U pretežno sunčanu nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu magla će biti više iznimka nego pravilo. Puhat će slab do umjeren istočni vjetar. Najniža temperatura zraka od 2 do 5 °C, pa je moguć i slab mraz pri tlu. Danju će porasti i biti od 16 do 18 °C.

Od jutra će sunčano vrijeme prevladavati u središnjoj Hrvatskoj. Lokalno je moguća i magla jer će vjetar većinom biti slab. Jutarnja temperatura od 3 do 6 °C, a dnevna 15 ili 16 °C.

Pretežno sunčano i na zapadu. Ujutro još mjestimice umjerena naoblaka, u kotlinama Gorske Hrvatske moguće i kratkotrajna magla. Umjerena i jaka bura s olujnim udarima podno Velebita slabjet će u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 9 °C u gorskim predjelima, a na sjevernom Jadranu od 14 do 19 °C. Dnevna temperatura od 20 do 22 °C, u gorju oko 14 °C.

U noći će jugo u Dalmaciji oslabjeti i okrenuti na slabu do umjerenu buru. S njom će početi razvedravanje pa će nedjelja proteći uz sunčano vrijeme. Ujutro temperatura zraka od 13 do 18 °C, a zatim će porasti do ugodnih vrijednosti, od 21 do 24 °C.

Nakon slabljenja juga u noći će i na krajnjem jugu Hrvatske zapuhati slaba do umjerena bura. More će stoga većinom biti malo do umjereno valovito. Prevladavat će sunčano, ujutro mjestimice s umjerenom naoblakom. Jutarnja temperatura zraka oko 17 °C, u unutrašnjosti niža, a najviša poslijepodnevna između 22 i 24 °C."

Početkom idućeg tjedna na kopnu hladnija jutra, ponegdje pri tlu i slab mraz. U nizinama će česta biti i magla, moguće čak i dugotrajna, pa će njezino zadržavanje utjecati na porast temperature zraka. Od srijede mjestimice više oblaka, lokalno moguće i malo kiše.

I na Jadranu do utorka mirno i pretežno sunčano. U noći i ujutro mogući su sumaglica i niski oblaci, češći u utorak na sjeveru. U srijedu porast naoblake i malo kiše uglavnom u Istri. Opet će zapuhati bura te sjeverozapadnjak, no zadržat će se razmjerno toplo, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak iz DHMZ-a.