nagli pad temperature

Ubrzo kraj kiše i južine, ali i toplog vremena. Stiže prava jesen, evo što nas čeka

11.10.2024 u 08:22

Bionic
Reading

U petak dolazi do smirivanja vremena, uz početak stabilnog jesenskog razdoblja koje će biti hladnije. Kiša i južni vjetar će se povući na neko vrijeme, a nakon stabilizacije slijedi faza mirnijeg jesenskog vremena koja će potrajati barem do sredine listopada

Temperature zraka će blago pasti, posebno ujutro, dok će dnevne temperature varirati ovisno o količini oblaka, a početkom idućeg tjedna i prisutnosti magle.

Na Jadranu će biti sunčanije nego na kopnu, uz znatno slabiji vjetar nego prethodnih dana. Puhat će uglavnom umjeren sjeverozapadni vjetar, povremeno i bura, koja će u petak na sjevernom dijelu povremeno biti jaka s olujnim udarima. Nakon smirivanja juga i prestanka kiše, doći će do povremenih pljuskova s grmljavinom.

Meteoalarm: Snažan vjetar i izraženi pljuskovi s grmljavinom

Hladniji zrak će početi pristizati u petak. Toplina iznad prosjeka i jak vjetar povezani su s dolaskom fronte i plitke ciklone koja prolazi preko Hrvatske, zaustavljajući južinu i donoseći hladniji zrak. Do srijede poslijepodne, fronta će napustiti naše krajeve.

Većina kiše na istoku zemlje past će tijekom noći, ponegdje u obliku pljuskova s grmljavinom. Ujutro se očekuje kiša u Podunavlju, dok će tijekom dana biti djelomično sunčano. Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura će se kretati oko 12°C, a dnevna oko 19°C.

Tijekom noći, kiša će prestati u središnjim dijelovima Hrvatske. Petak će donijeti djelomično sunčano vrijeme, ali ipak neće biti sasvim stabilno, pa su lokalno moguće kratkotrajne kiše. Jutarnje temperature bit će između 10 i 12°C, a dnevne oko 18°C.

Zapadni krajevi će također imati barem djelomično sunčano vrijeme, s mogućnošću povremene kiše, osobito u jutarnjim satima kada će biti više oblaka. Puhat će sjeveroistočni vjetar, a na moru umjerena i jaka bura, pod Velebitom uz olujne udare ujutro i navečer. Dnevne temperature kretat će se od 13°C u gorju do 23°C na obali i otocima.

Uz obalu bura

U Dalmaciji slijedi smirivanje i razvedravanje, pa će ostatak dana biti sunčan. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, dok će uz obalu ujutro puhati bura. More će biti malo do umjereno valovito. Dnevne temperature kretat će se između 22 i 24°C.

Na jugu Hrvatske, petak će započeti pljuskovima s grmljavinom, ponegdje izraženijima. Međutim, od sredine dana očekuje se stabilizacija i više sunčanih razdoblja. Noću će jako i olujno jugo oslabjeti, a zamijenit će ga umjeren do jak zapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperature će se kretati od 23 do 25°C.

VUkend stabilan i sunčan

Za vikend i početak idućeg tjedna, u unutrašnjosti će prevladavati stabilno i djelomično sunčano vrijeme. Jutra će biti svježija, mjestimice s maglom ili niskim oblacima, dok će dnevne temperature biti prikladnije za sredinu listopada.

Na Jadranu će biti pretežno sunčano, a na sjeveru povremeno s umjerenom naoblakom. Puhat će slaba do umjerena bura, uz češći sjeverozapadni vjetar. Temperature će biti nešto niže nego proteklih dana, osobito jutarnje, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak DHMZ-a.