nisu prijavili otkriće

Pronašli vikinško blago vrijedno sto milijuna kuna i počeli ga prodavati pa završili u zatvoru

25.11.2019 u 21:27

Bionic
Reading

Dvojica Britanaca koja nisu prijavila pronađeno anglosaksonsko i vikinško blago vrijedno oko 12 milijuna funti (oko sto milijuna kuna) i staro više od tisuću godina osuđena su u petak na pojedinačne kazne od deset te osam i pol godina zatvora

Kako javljaju britanski mediji, Layton Davies (51) i George Powell (38) pronašli su u središnjoj Engleskoj vrijedno povijesno blago, među kojima su kovanice za koje se vjeruje da potječu iz vremena vladavine kralja Alfreda Velikog.

Prema britanskom zakonu, takva otkrića moraju se prijaviti vlasniku zemljišta i lokalnim vlastima.

Budući da su Davies i Powell odlučili zataškati otkriće i zadržati blago za sebe te ga postupno početi prodavati na ilegalnom tržištu, priča o senzacionalnom otkriću uskoro se proširila među antikvarima pa se vrlo brzo uključila i policija koja je uhitila dvojac.

Davies i Powell našli su se na sudu pod optužbom da su u lipnju 2015. u grofoviji Herefordshire detektorima metala pronašli blago staro oko 1100 godina, među kojima i kovanice s ugraviranim likovima kralja Alfreda Velikog i manje poznatog vladara Ceolwulfa II koji je upravljao kraljevstvom Mercija.

Nicholas Cartwright, sudac suda u grofoviji Worcester, u pojašnjenju presude istaknuo je da su Davies i Powell 'ne samo prevarili vlasnika zemljišta na kojem je pronađeno blago, već i čitavu javnost koja je mogla biti zakinuta za važno otkriće zbog sebične namjere optuženika da se obogate'.

Kralj Alfred Veliki bio je prvi engleski kralj, a ustoličen je 871. godine. Prvi je uveo administrativnu organizaciju zemlje u veće ili manje oblasti radi lakšeg upravljanja i ubiranja poreza. Brinuo se za ratarstvo, osnivao je nove gradove i obnovio London koji su poharali Danci. Brinuo se za zakonitosti te je osmislio pravni kodeks, počeo je kovati novac, radio na imidžu kršćanskog kralja te je podupirao obrazovanje i osnivao škole.

Osobito plodne rezultate dala su njegova nastojanja na polju duhovne kulture. Okupio je znatan broj učenih ljudi te je i sam pomogao u prevođenju crkvenih i filozofskih knjiga na engleski jezik, a smatra se tvorcem staroengleskog proznog stila.