sastaje se vijeće sigurnosti

'Prozvat ćemo ruski kukavički i izopačeni napad na bolnicu'

09.07.2024 u 07:10

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u utorak, 9. srpnja, zbog ruskog napada na Ukrajinu koji je pogodio glavnu dječju bolnicu u Kijevu, rekli su diplomati Reutersu.

Ukrajinske vlasti priopćile su da je u napadima diljem Ukrajine ubijeno najmanje 36 ljudi, a deseci su ozlijeđeni te da su u napadima oštećeni "stambeni objekti, infrastruktura i dječja bolnica".

Sastanak Vijeća sigurnosti zatražile su Velika Britanija, Francuska, Ekvador, Slovenija i Sjedinjene Američke Države.

"Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres oštro je osudio ruske napade", rekao je njegov glasnogovornik Stephane Dujarric. Dodao je kako Guterres napad na dječju bolnicu i još jednu medicinsku ustanovu smatra "posebno šokantnim", prenosi RSE.

"Prozvat ćemo ruski kukavički i izopačeni napad na bolnicu", rekla je britanska veleposlanica pri UN-u Barbara Woodward u objavi na X.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage napale ciljeve obrambene industrije i zračnu bazu. Nijekao je da je ciljao na civile, iako su njegovi napadi ubili tisuće civila od početka invazije u veljači 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ranije 8. srpnja da je tražio sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i obećao odmazdu nakon "masovnog" ruskog napada na mete diljem Ukrajine, uključujući krstareću raketu koja je prije podne pogodila najveću dječju bolnicu u zemlji.

"U napadima su oštećeni stambeni objekti, infrastruktura i dječja bolnica", objavio je Zelenski.

Zelenski je naveo da je "više od 40 projektila različitih tipova" palo na Kijev, Dnjepar i Krivi Rikh, u središnjoj Ukrajini, te Kramatorsk i Slavjansk, u istočnoj regiji Donjecka.

“Sve službe su angažirane da spasimo što više ljudi”, rekao je na X.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je za Reuters da je to bio "jedan od najgorih" napada na glavni grad tijekom 28-mjesečne invazije.

Oštećena je dječja bolnica Ohmadit.

“Ljudi su pod ruševinama, a točan broj žrtava još nije poznat”, objavio je Zelenski na društvenim mrežama, nazivajući Ohmadit “jednom od najvažnijih dječjih bolnica ne samo u Kijevu nego i u Europi”.