KBC SE VRAĆA U NORMALU

Stručnjak: 'Najnovije informacije govore da će sutra sve normalno raditi'

27.06.2024 u 08:13

Bionic
Reading

KBC Zagreb jutros se našao na udaru hakera, a s Rebra su potvrdili da su 'primorani isključiti sve sustave'. Hakerski napad na bolnicu izveden je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne izveli DDoS napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB, Zagrebačka burza koje su proradile oko 20 sati

19:44 Zamjenik predsjednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i stručnjakom za kibernetičku sigurnost Alen Delić za RTL je otkrio da najnovije informacije govore da će u bolnici u petak sve normalno raditi. "Glavni dio sustava oporavljase i ono što je potrebno da dobijemo zdravstvenu skrb uskoro će biti upogonjeno", rekao je Delić.

17:30 Sustav još ne funkcionira, dio pacijenata možda će seliti u druge bolnice.

Sustav još uvijek nije profunkcionirao jer je u tijeku provođenje forenzičkog istraživanja pa se zbog toga pregledi cijelog dana odvijaju otežano. Duže se čeka na pregled liječnika, ali i očitanje nalaza. Laboratoriji rade uobičajeno, a iz KBC-a poručuju da će svi pacijenti biti primljeni, javlja Nova TV.

"Ono što se do jutros utipkalo na računalo pa isprintalo, sada ide sporije jer smo spajali kablovima, neke stvari se rade ručno, ali sigurnost bolesnika nije ugrožena, svi hitni bolesnici su u salama sada. Vidimo da se kibernetički napadi događaju svugdje i svakome, ako su ušli u Pentagon, naravno da mogu oboriti i nas. Nije došlo do curenja podataka", objasnio je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor.

Upad hakera dogodio se, doznaje Nova TV, negdje između aplikacije koju koriste liječnici i samog servera KBC-a i tu je nastao problem te je pao cijeli bolnički sustav. Iz bolnice poručuju pacijentima da ne dolaze ako se ne smatraju hitnim slučajevima.

Nitko neće biti zakinut za skrb, ali postoji šansa da će se dio pacijenata prebacivati u druge bolnice u Zagrebu kako bi se smanjila gužva na Rebru, dodaje Nova TV.

15.50 Sustavi KBC-a Zagreb i dalje su onesposobljeni zbog kibernetičkog napada. U iščekivanju vijest s Rebra, HRT najavljuje da će u večerašnjem Otvorenom biti riječi upravo o učestalim napadima na državna i javna tijela. O tome će govoriti informatički stručnjak Marko Rakar, prorektor Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman" Gordan Akrap i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC Zagreb Milivoj Novak.

15.01 U policiji podsjećaju da je tzv. ransomware još uvijek dominantna prijetnja, posebno za organizacije u cijeloj Hrvatskoj. Iako su u većini slučajeva razmjeri štete veliki, pretpostavlja se kako mnoštvo oštećenika ne kontaktira policiju, nego sami saniraju štetu ili kriminalcima plaćaju otkupninu u virtualnim valutama u zamjenu za dekripcijski ključ.

Stručnjak za cybersigurnost Marko Gulan kazao je za Večernji list da bolnice u svojim IT sustavima imaju osobne podatke pacijenata koje se vrlo lako mogu prodati za dobar novac na dark webu. 'To su podaci poput imena, prezimena, OIB-a i zdravstvenog stanja pacijenta. U najcrnjem scenariju ti se podaci mogu upotrijebiti u trgovini organima. Ako imate nekoga tko je bogat, bolestan i imate pristup tim podacima....', naveo je Gulan, opisujući scenarije koji se doimaju kao da su iz najgorih noćnih mora.

14.24 Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u četvrtak je izvijestilo da je policija po zaprimanju prijave o kibernetičkom napadu na informacijske sustave KBC-a Zagreb započela kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila sve okolnosti napada. >>> Cijeli članak <<<<

13.14 Saša Ilić, voditelj Odsjeka za cyber i informacijsku sigurnost (CISO) u Hrvatskom Telekomu, otkrio je za tportal kakvi bi mogli biti motivi hakera za ove napade i možemo li ih očekivati još.

'Kibernetički rizici su svakako jedni od najznačajnijih rizika u posljednjih nekoliko godina, te su prijetnje iz ove domene u kontinuiranom porastu... Motivacije su naravno razne, a osim financijskih motiva vrlo često su mete informacijski sustavi i servisi državnih tijela i kritične infrastrukture', kazao je, između ostalog, Ilić, dodajući da danas nije pitanje da li ćete biti napadnuti, već kada, te koliko ste sposobni to brzo prepoznati i djelovati. >>> Cijeli članak <<<<

12.45 IT stručnjak Dragan Petric objasnio je za RTL koje su potencijalne opasnosti u slučaju hakerskog napada na KBC Rebro.

'Razlog ovakvog napada je korist koju napadač ima od podataka bolnice. Ideja je ukrasti podatke bolnice kao velike institucije kroz koju prolazi ogroman broj pacijenata i te podatke poslije prodati, ili pak ucijeniti instituciju čije ste podatke ukrali i na taj način izvući novac', pojasnio je Petric.

Komentirajući tvrdnje bolnice da opasnosti za pacijente nema, kaže da je to sada teško procijeniti jer se ne zna točno o čemu se radi. 'Ali ako je bolnica reagirala na vrijeme ne bi trebalo biti nikakvih problema. No, ako su napadači uspjeli izvući podatke prije gašenja sustava bolnice, tu već možda postoji problem', rekao je Petric.

12.11 HRT-u je potvrđeno da je u tijeku sastanak kriznog stožera KBC-a Zagreb. 'Nažalost, problem još uvijek nije riješen, iako na tome radi stotinjak stručnjaka', rekla je prilikom javljanja iz Zagreba novinarka Ruža Ištuk, dodajući da je ipak najvažnije da pacijenti i njihovi život nisu ugroženi.

Podsjetila je kako su tijekom jutra neki pacijenti usmjereni u druge bolnice. 'Ima i nervoznih pacijenata i onih koji su došli iz drugih dijelova Hrvatske i koji danas nisu uspjeli obaviti svoje preglede i pretrage. Iz bolnice mole za strpljenje te se nadaju da će problem što prije biti otklonjen', nastavila je.

'Službeno nije poznato tko stoji iza ovog napada, no neslužbeno doznajemo da postoji sumnja na nekog kome ovakvi napadi nisu strani', ustvrdila je. Dodala je da kroz KBC Zagreb dnevno prođe više od 10 tisuća građana.

10.29 Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu dr. Milivoj Novak rekao je da se zbog otežanog rada sustava pregledi obavljaju sporije ali će svi pacijenti biti primljeni.

Sigurnost bolesnika nije ugrožena, svi hitni bolesnici su u dvoranama, rekao je Novak na presici i objasnio da sustav, iako usporeno i otežano, ipak funkcionira. Bolnički informatički sustav trebao bi se vratiti u funkciju vrlo brzo, ali, dodao je, još se ne zna jesu li u pitanju minute ili sati.

  • +3
Milivoj Novak, Rebro Izvor: Cropix / Autor: Josip Bandic

Novak je poručio građanima da će se svi pregledi obaviti te da "nitko neće biti poslan doma jer se srušio sustav". Pregledi se obavljaju sporije jer printanje nalaza traje duže nego inače dok laboratorij radi potpuno normalno. "Najbitnije je da Hitna funkcionira. Zamolili smo Hitnu službu Zagreba da nas malo odtereti dok se problem ne riješi" rekao je i naglasio da podaci pacijenata nisu ugroženi te nije došlo do curenja podataka.

Izvor napada još je nepoznat, a u istragu je uključena forenzika te su obaviještene sve nadležne službe. Novak objašnjava kako nisu iznenađeni pošto je samo bilo pitanje vremena kada će se to dogoditi. "Ako su upali u Pentagon, naravno da mogu oboriti i nas", zaključio je.

9:03 Ruži Ištuk, novinarki HRT-a koja je jutros uživo izvijestila o situaciji na Rebru, razgovarajući s pročelnikom Hitnog prijema Ivanom Gornikom, rečeno je da se kibernetički napad dogodio još noćas i da velik broj ljudi radi na provjeri sustava.

'Nama jako puno sustava na koje mi računamo u redovnom radu ovisi o tim mrežnim servisima, čak i banalne stvari, poput printanja nalaza. Konkretno, ne možemo dobiti radiološki nalaz, možemo poslikati pacijenta, ali ne možemo doći do nalaza, moramo ga pisati ručno', objasnio je pročelnik Gornik.

Ustvrdio je kako ne može procijeniti koliko će pacijenti morati čekati, ali naglasio je da će dio pokušati preusmjeriti u druge bolnice.

'To je nemoguće odgovoriti, nadam se da ćemo dio pacijenata uspjeti preusmjeriti u druge bolnice. Životno ugroženi pacijenti se mogu zbrinuti inicijalno, a većina stvari se može odraditi, samo puno sporije. Ako svedemo obradu na samo nužnu i najhitniju, onda ti neće čekati jer će dobiti ono što trebaju s malim zakašnjenjem', rekao je. Naglasio je kako u prosjeku kroz hitni prijam dnevno prođe oko 400 ljudi.

Upitan je li ovo prvi put da se događa ovakav napad, odgovorio je potvrdno. 'Ako mislimo na kibernetički napad, nismo ovo doživjeli, ali smo imali slične kratkotrajne ispade informacijskog sustava, no to bi se brzo riješilo', nastavio je. 'U interesu pacijenata koji su stvarno bolesni, da barem danas poštedimo hitnu dolazaka bez prave nužnosti i ozbiljnog problema, a ove koji dođu, molim za strpljenje jer "hodamo u betonskim čizmama". Sve ćemo zbrinuti, samo će nam malo duže trebati', dodao je.

Klinički bolnički centar Zagreb priopćio je ranije da su zbog kibernetičkog napada, koji je zabilježen u četvrtak u jutarnjim satima, primorani radi dodatnih provjera isključiti sve sustave te da ta situacija neće ugroziti bolesnike.

Sustave će se vraćati u produkciju kada se uvjere u njihovu sigurnost i ispravnost.

Iz KBC-a Zagreb inicijalno su obavijestili javnost da je u jutarnjim satima došlo do kibernetičkog napada na sustave Kliničkog bolničkog centra Zagreb. 'Iz navedenog razloga primorani smo isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera te ćemo iste vraćati u produkciju kada se uvjerimo u njihovu sigurnost i ispravnost. Navedena situacija neće ugroziti bolesnike u KBC-u Zagreb', naveli su iz te ustanove.

KBC Zagreb jedina je bolnička ustanova u zemlji sa statusom Nacionalne bolnice.

sve osim nogometa

Učitavanje...