AKCIJA U ZORU

Prva uhićenja u istanbulskim četvrtima koje nisu naklonjene Erdoganu

20.04.2017 u 10:07

Bionic
Reading

Postrojbe istanbulske policije za borbu protiv terorizma privele su u četvrtak rano ujutro aktiviste uključene u prosvjede organizirane zbog rezultata referenduma na kojem je prošle nedjelje izglasano proširenje ovlasti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana

Turska ljevičarska Stranka slobode i solidarnosti, koja nema zastupnika u parlamentu, objavila je da je u četvrtak rano ujutro uhićen čelnik te stranke za područje Istanbula Mesut Gecgel, osumnjičen za 'agitaciju u javnosti' jer je tvrdio da ishod referenduma nije legitiman.

Gecgelov odvjetnik Deniz Demirdogen izjavio je za agenciju AFP kako su izdani nalozi za uhićenjem 38 osoba te pretrese njihovih domova, tijekom kojih je privedeno još 16 osoba uključenih u prosvjede.

Ljevičarski list BirGün te oporbeni T24 navode kako je pritvoreno najmanje petero aktivista koji se nalaze na saslušanju u sjedištu policije u središtu Istanbula.

Podsjetimo, nakon referenduma održanog prošle nedjelje, za koji oporba tvrdi da je obilježen kršenjima izbornih pravila, svakog dana održavaju se ulični prosvjedi u četvrtima koje nisu naklonjene Erdoganu.