glasanje o vladi

Puigdemont najavio povratak u Kataloniju unatoč mogućem uhićenju

27.07.2024 u 21:30

Bionic
Reading

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, koji se sedam godina nalazi u egzilu u Belgiji, rekao je u subotu da bi se idući mjesec mogao vratiti u Španjolsku unatoč izglednom uhićenju

Idući mjesec bi se u katalonskom parlamentu u Barceloni trebalo glasati o novoj regionalnoj vladi nakon neizvjesnih izbora održanih u svibnju.

"Moja je obveza otići u parlament na raspravu o izboru novu vlade", izjavio je Puigdemont, vođa stranke Zajedno za Kataloniju (PxCAT) koja je na izborima zauzela treće mjesto. "Ja trebam biti ondje, a jedino me državni udar može spriječiti", dodao je na skupu svoje stranke održanom u mjestu Els Banys i Palaldà na jugu Francuske.

Puigdemont je i izbornu kampanju vodio u francuskom dijelu Katalonije jer mu je preko granice prijetilo uhićenje zbog organiziranja zabranjenog referenduma o odcjepljenju od Španjolske iz 2017. "Neće više biti kampanja u egzilu", poručio je u subotu.

Španjolski parlament je prije dva mjeseca, na prijedlog socijalističkog premijera Pedra Sancheza, usvojio zakon o amnestiji kojim se obustavljaju sudski i administrativni postupci protiv nekoliko stotina Katalonaca koji su organizirali taj referendum.

Vrhovni sud je, međutim, prije mjesec dana presudio da amnestijom neće biti obuhvaćen Puigdemont zbog "kaznenog djela malverzacije javnim novcem".

On je u Španjolskoj optužen da je koristio javni novac u promoviranje neovisnosti autonomne pokrajine na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika. Sud je u obrazloženju naveo da se on "osobno okoristio tim novcem", kao i još dvoje bivših dužnosnika kojima također sud odbija amnestiju.

"Određeni suci ne prihvaćaju zakon usvojen u parlamentu čime provode državni udar", izjavio je Puigdemont pred oko 2.200 okupljenih pristaša koji su skandirali "predsjedniče", "neovisnost" i "sloboda Kataloniji".

Pozvao je premijera Sancheza da ne dopusti njegovo "nezakonito uhićenje" kada prijeđe španjolsku granicu i uđe u Kataloniju.

Sanchez, čija manjinska vlada ovisi o podršci zagovornika neovisnosti u španjolskom parlamentu, podržao je amnestiju kako bi se "vratio suživot" a on formirao vladu u Španjolskoj.

Sanchezova socijalistička stranka osvojila je zatim i najviše glasova na izvanrednim izborima u Kataloniji. No vlast će ondje uspostaviti jedino ako dobije podršku drugoplasirane Katalonske republikanske ljevice (ERC), koja također zagovara neovisnost i koja je sada na vlasti u Kataloniji. ERC zauzvrat traži od Sancheza samostalnost Katalonije po pitanju uvođenja i naplate poreza.

Puigdemontova stranka Zajedno za Kataloniju poručila je da će se u parlamentu boriti protiv izbora Sanchezovog kandidata Salvadora Ille za premijera Katalonije.

"Katalonija mora izaći iz zatvora Španjolske", rekao je Puigdemont.

Katalonija do 26. kolovoza mora dobiti novog premijera ili će stanovnici na nove izbore u listopadu.