SPORNA IZJAVA

Pupovac: Brkić je zaboravio da smo zajedno sjedili na važnim sastancima

09.05.2017 u 20:39

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac smatra da je očito da predsjednik Vlade Andrej Plenković ima svoje razloge što želi stišati tenzije koje se stvaraju oko njega povodom krize Vlade pa nije osudio izjavu svoga zamjenika u HDZ-u Milijana Brkića koji je poručio da manjine neće odlučivati o ministrima u Vladi jer je to pitanje o kojem odlučuju Hrvatice i Hrvati. Pupovac smatra da je izjava koja je izrečena prekršila nekoliko odredbi hrvatskog Ustava i protivna je člancima barem dvaju zakona

'Vjerojatno je gospodin Brkić koji me je prije nekog vremena poslao u Srbiju, mislio da sam tamo pa da iz Srbije govorim ono što je on čuo, ali ja sam tu i čudi me što je zaboravio da sam s njim sjedio na nekoliko vrlo važnih sastanaka u Hrvatskom saboru', kazao je Pupovac u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Kaže da se čuo s premijerom Plenkovićem, ali nije želio otkriti o čemu su razgovarali. No bez obzira na sve, Pupovac ustrajava u potpori Vladi. U ovom trenutku SDSS nije onaj koji će ljuljati Vladu, naglašava saborski zastupnik srpske manjine koji je poručio da manjinama nije interes rušiti premijera koji želi voditi proeuropski HDZ i proeuropsku politiku.

'Svjesni smo svih rizika i da nismo dovoljni da bismo očuvali stabilnost Vlade, ali sasvim sigurno nećemo biti među prvima koji neće dati priliku da se očuva jedna takva politika koja je od interesa za sve građane', kazao je Pupovac.

Upitan da pojasni izjavu o rekonstrukciji Vlade koju je dao za Radio televiziju Srbije (RTS), Pupovac je kazao da kada se bude raspravljalo o konsolidaciji većine, raspravit će se o svemu.  

No naglasio je da nije problem što je rečeno, nego tko je to rekao, aludirajući na to da je on zapravo problem. Potom je kazao da je vrlo zabrinjavajuće ako jedan zastupnik sa šest mandata iza sebe nema mogućnost progovoriti o prilikama u Vladi. Priznao je da mu smeta takav napad i da to sasvim sigurno nije poticaj na suradnju. No prevladat će to kako bi se ostvarili drugi ciljevi. O mjestu u Vladi za SDSS nije se razgovaralo. Micanje ploče s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu je za njega civilizacijski zahtjev. No ima razumijevanja i smatra da nije bilo pretpostavke da se to napravi, a to se vidi po recentnim događanjima u HDZ-u i Vladi.

Kazao je da se ljude koji imaju fiktivno prebivalište treba izbrisati iz evidencije bez obzira na nacionalnost, ali one koji tu žive, a povremeno napuštaju RH zbog obiteljskih razloga, školovanja ili rada, ne može se brisati. Na primjedbu da je Vlaho Orepić za tportal izjavio da je proces brisanja fiktivnih prebivališta već zaustavljen u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Pupovac je kazao da je to bilo dogovoreno s njim i on je trebao biti taj koji će spriječiti neopravdana brisanja. 'A ne da se briše ljude koji rade u Vukovaru ili Pakracu i ne napuštaju svoja mjesta', poručio je Pupovac.