posjet sjevernoj koreji

Putin pohvalio 'druga' Kima i obećao mu da će ga podržati protiv SAD-a

18.06.2024 u 14:54

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji u utorak po prvi put u 24 godine posjećuje Sjevernu Koreju, obvezao se produbiti trgovinske i sigurnosne veze s Pjongjangom te podržati ga protiv Sjedinjenih Američkih Država

SAD i njegovi azijski saveznici pokušavaju odgonetnuti u kojoj će mjeri Rusija podržavati sjevernokorejskog vođu Kim Jong Una, čija je zemlja jedina testirala nuklearno oružje u 21. stoljeću.

Putin je pohvalio Pjongjang zbog odupiranja nečemu što je nazvao američkim gospodarskim pritiscima, ucjenama i prijetnjama, što upućuje na to da Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s pravom veta, mijenja svoj pristup Sjevernoj Koreji.

Putin je u članku koji su objavili sjevernokorejski državni mediji pohvalio "druga" Kima i obećao se "zajednički odupirati nelegitimnim unilateralnim restrikcijama" te razvijati trgovinu i ojačati sigurnost diljem Euroazije.

"Washington, koji odbija implementirati ranije postignute sporazume, neprestano postavlja nove, sve strože i očito neprihvatljive zahtjeve", rekao je Putin u članku, objavljenom na naslovnoj stranici sjevernokorejskog lista Rodong Sinmun, službenog glasila vladajuće stranke.

"Rusija je oduvijek podržavala i nastavit će podržavati Demokratsku Narodnu Republiku Koreju i junački korejski narod u njihovom protivljenju podmuklom, opasnom i agresivnom neprijatelju".

Putin je istaknuo da je Sovjetski Savez bio prva država koja je priznala DNRK, koju je utemeljio Kimov djed Kim Il Sung manje od dvije godine prije Korejskog rata 1950.

Sjevernokorejski državni mediji su također objavili članke koji hvale Rusiju i podupiru njene vojne operacije u Ukrajini, nazivajući ih "svetim ratom svih ruskih građana".

Putinov državni posjet se odvija u vrijeme američkih optužbi da je Sjeverna Koreja Rusiju opskrbila "desecima balističkih projektila i s preko 11.000 spremnika streljiva" za korištenje u Ukrajini. Južna Koreja, odan saveznik SAD-a, također je izrazila sličnu zabrinutost.

Bijela kuća je u ponedjeljak rekla da je uznemirena zbog jačanja veza između Rusije i Sjeverne Koreje. Američki State Department je rekao da je "posve siguran" da će Putin tražiti oružje za svoj rat u Ukrajini.

Moskva i Pjongjang su porekli da je bilo transfera oružja, no obvezali su se ojačati vojne veze, uključujući potencijalno održavanje zajedničkih vojnih vježbi.

sve osim nogometa

Učitavanje...