UŠUTKAN NAVALJNI

Putinov rival u kućnom pritvoru bez interneta

28.02.2014 u 14:04

Bionic
Reading

Aleksej Navaljni se po po odluci suda od petka nalazi u kućnom pritvoru na najmanje dva mjeseca, a određena mu je i zabrana korištenja interneta i obraćanje medijima, javlja Reuters

Navaljni, nesmiljeni kritičar predsjednika Vladimira Putina i predvodnik prosvjeda protiv Kremlja 2011-2012., ocijenio je presudu neutemeljenom, s ciljem njegovog ušutkavanja.

On je u utorak dobio tjedan dana zatvora jer se opirao uhićenju na prosvjedu zbog presuda aktivistima kažnjenim zbog napada na policiju na skupu protiv predsjednika Vladimira Putina 2012. Dan kasnije istražitelji su za njega zatražili kućni pritvor jer je prekršio odredbu da ne napušta Moskvu tijekom istrage koja se protiv njega i dalje vodi.

Radi se o istrazi kojom se želi dokazati da je Navaljni s bratom Olegom francusku kozmetičku kuću Yves Rocher oštetio za 26 milijuna rubalja (590.000 eura), a jednu drugu tvrtku za četiri milijuna rubalja (90.000 eura).

Protiv Navaljnog se već vodilo nekoliko istraga za pronevjeru novca, zbog čega je u listopadu prošle godine osuđen na petogodišnju uvjetnu kaznu.

Prizivni sud u ruskom gradu Kirovu preinačio je presudu Navaljnom s pet godina zatvora na pet godina uvjetne kazne, a takva sudska odluka uslijedila je nakon žalbe obrane. Na teret mu se stavljalo da je ukrao 10.000 prostornih metara drvne građe i da je nanio milijunske štete tvornici u vrijeme dok je radio kao savjetnik guvernera Kirovske oblasti.

Navaljni je cijelo vrijeme tvrdio kako je optužba iskonstruirana i politički motivirana.

Taj 37-godišnji karizmatični odvjetnik koji se proslavio borbom protiv korupcije najavio je nastavak napora za odbacivanjem optužnice u cjelosti, kako bi se potpuno poništila.