MIOŠIĆ IZ 'SRĐ JE GRAD'

'Radujem se što ćemo biti dežurno smetalo u Dubrovniku'

20.05.2013 u 14:17

Bionic
Reading

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, u drugi krug utrke za gradonačelnika Dubrovnika idu HNS-ov Andro Vlahušić i HDZ-ov Teo Andrić. No najljuća bitka vodi se u Gradskom vijeću gdje će se teško sastaviti gradska vlast

Lista HDZ-HSP AS-HSLS (Niko Bulić, Dubravka Šuica, Mario Obuljen, Ivan Šimunović, Ivo Gjaja, Dubravka Marunčić i Slobodan Vukotić) osvojila je sedam mjesta u Gradskom vijeću Dubrovnika.

Lista HNS-HSS-SHUS (Andro Vlahušić, Antun Pravedan, Mira Buconić , Vide Matić i Matija Čale Mratović) osvojila je pet mandata, a Andro Vlahušić sa 31,8 posto glasova ulazi u drugi krug lokalnih izbora. Borit će se protiv drugoplasiranog Tea Andrića s HDZ-ove liste koji je osvojio 25,9 posto glasova.

Koalicija SDP-HSU-BDSH (Olga Muratti, Tatjana Šimac Bonačić, Ivo Jadrušić i Božidar Memed) osvojili su četiri mjesta, a Dubrovački demokratski sabor tri mjesta na kojima će sjediti Pero Vićan, Zoran Cikatić i Doris Lepeš Matić.

Po tri mjesta osvojili su Hrvatski laburisti (Matko Bupić, Dolores Lujić i Maro Kristić) i Nezavisna lista Igora Miošića 'Srđ je Grad' koja se na izbore kandidirala u posljednji trenutak. S obzirom na tako kratku političku povijest, nezavisna lista ostvarila je prilično dobar uspjeh. 

U razgovoru za tportal Miošić je rekao da će u vijeću, osim njega, sjediti i Mariela Marković te Ivan Viđen. S obzirom na to da će za sastavljanje gradske vlade biti nužna koalicija (jer niti SDP i HNS-ova lista nemaju deset potrebnih mjesta u vijeću, a ni HDZ sa svojih sedam mjesta nije bio uspješan), Miošić je poručio svima koji se zažele političke trgovine da on nije spreman za pregovore o ulasku u koaliciju.

Radujem se što ćemo biti dežurno smetalo u cijeloj toj priči. Nećemo ulaziti u koalicije, to je potpuno sigurno, i nećemo postavljati nikakve uvjete. Podržat ćemo svaku ideju koja korespondira s našim programom i vrijednostima, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati. Prioritet je plan uređenja platoa Srđ i tu ćemo vidjeti kako će se ostali postaviti', rekao je Miošić.

Upitan bi li bi spreman koalirati ako jedna od opcija ponudi punu suradnju po pitanju Srđa, Miošić kaže da ni tada koalicija ne dolazi u obzir: 'Pristajanje na naše uvjete oko Srđa značilo bi samo da imamo realne osnove za buduću suradnju. Koalicija podrazumjeva bjanko potpis, a to ne dolazi u obzir.'

Miošić kaže da neće svoje birače pozvati u drugi krug lokalnih izbora jer, kako je rekao, smatra da su gradonačelničke ovlasti antidemokratske: 'Neću birače pozvati niti da ostanu kod kuće, pozivam ih tek da sami izaberu po svojoj savjesti što je za njih najbolje', rekao je Miošić.