nakon tri desetljeća

Raspušta se samoproglašeni Gorski Karabah

28.09.2023 u 16:55

Bionic
Reading

Etnički Armenci u Gorskom Karabahu rekli su u četvrtak da raspuštaju državu koju su branili tri desetljeća, a iz koje je više od polovice stanovništva izbjeglo od prošlotjedne munjevite ofenzive Azerbajdžana

U priopćenju kažu da će njihova samoproglašena država koju nazivaju Republika Artsakh prestati postojati 1. siječnja, što predstavlja formalnu kapitulaciju pred Azerbajdžanom.

Za Azerbajdžan i njegovog predsjednika Ilhama Alijeva rezultat munjevite ofenzive je trijumfalni povrat suvereniteta nad područjem koje je i dosad bilo međunarodno priznato kao dio Azerbajdžana, ali čije je većinsko armensko stanovništvo steklo de facto neovisnost u ratu 90-tih godina.

Za Armence, to je poraz i nacionalna tragedija. Oko 70.500 ljudi prešlo je u Armeniju do četvrtka ujutro, objavila je ruska agencija RIA novosti, od ukupno procijenjenih 120.000 stanovnika.

"Analize situacije pokazuju da u sljedećim danima više neće biti Armenaca u Gorskom Karabahu", navodi agencija Interfax armenskog premijera Nikola Pašinjana. "To je čin etničkog čišćenja".

Azerbajdžan niječe takve optužbe i kaže da ne tjera ljude na odlazak te da će mirno reintegrirati Karabah i zajamčiti građanska prava etničkim Armencima.

Oni međutim ne vjeruju u takvo obećanje, s obzirom na dugu povijest krvoprolića između dviju strana, uključivo i dva rata nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Već danima Armenci masovno odlaze planinskom cestom kroz Azerbajdžan koja povezuje Gorski Karabah i Armeniju.

Veleposlanik Azerbajdžana u Londonu, Elin Sulejmanov, rekao je Reutersu u intervjuu da Baku ne želi masovni egzodus iz Karabaha i da ne potiče ljude da odu.

Naglasio je da Azerbajdžan još nije imao priliku dokazati svoju iskrenu predanost pružanju sigurnih i boljih životnih uvjeta za one etničke Armence koji odluče ostati.

Kremlj je u četvrtak priopćio da pomno prati humanitarnu situaciju u Karabahu i rekao da ruske mirovne snage u regiji pružaju pomoć stanovnicima. Rečeno je da ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira posjetiti Armeniju.

Uznemirujuća izvješća

Zapadne vlade izrazile su zabrinutost zbog humanitarne krize i zatražile pristup međunarodnim promatračima koji bi nadzirali na koji način Baku tretira lokalno stanovništvo.

  • +7
Sukob Armenije i Azerbajdžana Izvor: Profimedia / Autor: Karen MINASYAN / AFP / Profimedia

Samantha Power, čelnica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), rekla je ovaj tjedan da je čula "vrlo uznemirujuća izvješća o nasilju nad civilima".

Azerbajdžan je naglasio da joj je Alijev na sastanku u srijedu kazao da će prava etničkih Armenaca biti zaštićena zakonom, kao i prava drugih manjina.

"Azerbajdžanski predsjednik istaknuo je da tijekom protuterorističkih mjera nije stradalo civilno stanovništvo, a gađane su samo ilegalne armenske oružane formacije i vojni objekti", stoji u priopćenju.

Ured Alijeva priopćio je u četvrtak da je on bio u posjetu Džabrajilu, gradu na južnom rubu Gorskog Karabaha koji su uništile armenske snage 1990-ih, a koji je Azerbajdžan ponovno zauzeo 2020. i sada ga obnavlja.

Rekavši da nije u sukobu s običnim karabaškim Armencima, Alijev je prošli tjedan njihove vođe opisao kao "zločinačku huntu" koja će biti izvedena pred lice pravde.

Bivši šef vlade Karabaha, Ruben Vardanjan, uhićen je u srijedu dok je pokušavao prijeći u Armeniju.

Azerbajdžanska služba državne sigurnosti priopćila je u četvrtak da ga se tereti za financiranje terorizma i ilegalni prelazak azerbajdžanske granice prošle godine.