GROT A3

Rat u Ukrajini bio im je škola: Poljaci predstavili novu pušku, evo što donosi

30.06.2024 u 12:45

Bionic
Reading

Poljski proizvođač malokalibarskog oružja Łucznik predstavio je ovih dana novu inačicu jurišne puške Grot A3, koja je dobila niz poboljšanja na temelju ratnih iskustava iz Ukrajine. Tamošnji korisnici prethodnih inačica A0, A1 i A2 imaju podijeljena mišljenja o tim poljskim puškama pa stoga ne čudi da se tvrtka iz Radoma s gotovo stogodišnjom tradicijom odlučila na značajne modifikacije. Donosimo više o ažuriranom karabinu

Tijekom nedavno održane konferencije GROTowisko-24, koja je okupila vojne stručnjake i proizvođače kako bi razmjenili iskustva i raspravljali o inovacijama u dizajnu te upotrebi pušaka GROT, tvrtka Łucznik predstavila je ažurirani karabin kalibra 5,56 milimetara koji je dobio niz poboljšanja na temelju iskustva korištenja prethodnih modela u poljskoj vojsci i rusko-ukrajinskom ratu.

Prema pisanju poljskih medija novi karabin još nije ušao u upotrebu pa je njegova premijera ocijenjena kao detaljna analiza razvojnih dizajnera zainteresiranih za nabavu puške u standardnom NATO-ovom kalibru. Mediji dodaju da su konstruktori tijekom višednevne konferencije predstavili sudionicima sve promjene na karabinu, ali i izložili daljnji razvoj inačice A3.

Sudionici konferencije kazali su da je nova puška 300 grama lakša od varijante A2 i sada teži 3,4 kilograma te ima cijev od 406 milimetara. Uz tu inačicu, predstavljena je i podvarijanta s kraćom cijevi dužine 368 milimetara, a koja je poljskoj vojsci ponuđena kao praktičnija alternativa.

Nova poljska puška Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Doxlulzem

Govoreći o izgledu i ergonomiji puške, stručnjaci ukazuju na uočljivi novi teleskopski usadnik, sličan onima koji se koriste na AR platformama poput M16, M4, Heckel & Kochov MR556 ili Sig Sauerov SIGM400. Novi usadnik omogućuje povećanje raspona istezanja za 30 do 50 milimetara, a dodatno se može naginjati u stranu.

Konstruktorske sugestije dao i poljski ministar obrane

Još jedna značajna promjena je novi uski profil prednjeg dijela koji bi korisniku trebao olakšati držanje puške. Prema konstruktorima, novi prednji dio ima čvršću vezu s prijemnikom, a što bi trebalo riješiti stari problem s povratnim udarom. Potonji, naime, nije dopuštao pravilnu upotrebu montiranih ciljnika na novom modelu. Također, na zahtjev poljske vojske, nova puška je sada opremljena odvojivim prigušivačem, koji je u prethodnim inačicama bio fiksan i nije dopuštao ugradnju drugih modula.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Easy News

Uz to, A3 sada više nema nosač za bajunet jer mu je skraćena cijev, a puška je doživjela i značajne promjene u samom dizajnu. Konkretno, konstruktori su redizajnirali plinski klip te sustav opruga i vodilica, što bi trebalo olakšati rukovanje puškom. Nova inačica također nudi ažurirani nosač vijaka, a promijenjen joj je i oblik vodilice čime se smanjuje rizik od zaglavljivanja do kojeg može doći ulaskom prljavštine.

Konstruktori su poradili i na sustavu uklanjanja praškastih plinova te su uklonili drenažne rupe iz kojih su vreli plinovi pekli dlanove strijelaca. Promijenjen je i regulator plina s uključenim novim zasunom, a dodan je i novi način korištenja koji omogućuje pravilno podešavanja sustava za rad s prigušivačem.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Forgotten Weapons

Valja reći da se sudionicima konferencije putem upućenog pisma obratio poljski ministar nacionalne obrane Vladyslav Kosiniak-Kamysh u kojem je iznio aktualna saznanja o korištenju inačice Grot A2. Pritom je pozornost skrenuta na potencijalna poboljšanja koja uključuje uvođenje boljih ciljnika jer se sadašnji sklopivi ciljnici smatraju pomoćnim. Također je predloženo ojačanje spremnika uvođenjem metalnih elemenata koji bi povećali njihovu izdržljivost i osigurali da se nosač zatvarača zaustavi u stražnjem položaju svaki put kada se ispuca čitav spremnik.

Pohvale iz Ukrajine

Općenito, ažurirana inačica poljske jurišne puške trebala bi uključiti sva pozitivna i negativna operativna iskustva stečena tijekom sedam godina korištenja u poljskoj vojsci i, posebno, posljednje dvije godine uporabe u ratu u Ukrajini.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Task & Purpose

Analitičari ukazuju da su prve serije A0 i A1 imale niz problema, uključujući koroziju, lošu kvalitetu korištenih materijala koji nisu podnosili udarna opterećenja i nemogućnost rada kada su prašnjavi, ali i njihovu završnu obradu. Pored toga, poljska puška je učestalo pregrijavala pri ispaljivanju dugih rafala, ali postoje i problemi pri preklapanju usadnika. Međutim, usprkos svim nedostacima pušaka A0 i A1, karabini koji su prebačeni u Ukrajinu u sklopu vojne pomoći dobile su mnoge pozitivne kritike tamošnje vojske.

Poljska vojska počela je početkom 2000-ih zamjenjivati puške iz sovjetskog doba kalibra 7,62 milimetara počevši s jurišnom puškom Beryl. Prvi primjeci puške kalibra 5,56 milimetara, dizajnirane u programu MSBS (Modular Small Arms System) stigli su u redove poljske vojske 2016. godine. U studenom 2017. karabin je nazvan Grot u čast generala Stefana Roweckog Grota.

Dvije godine kasnije puška je uvedena u operativne postrojbe, a potom i u policiju, pograničnu službu, pravosudnu policije pa i među državne šumare i lovočuvare. Narudžbama za pušku Grot rukovodi Zapovjedništvo Snaga teritorijalne obrane Poljske (WOT) koja ujedno prikuplja operativna iskustva i uvodi strukturne promjene.