promjene od 1. listopada

Redovi ispred zagrebačke plinare: 'Želim domaće, pa taman bilo i skuplje'

10.09.2024 u 20:41

Bionic
Reading

Ispred zagrebačke plinare danas su se stvorili redovi. Građani Zagreba koji su korisnici Gradske plinare Zagreb Opskrba (GPZO) imaju još 13 dana da podnesu zahtjev za ostankom u zagrebačkoj plinari, ako ne žele postati korisnici Međimurje plina, koji će prema odluci HERA-e od 1. listopada plinom opskrbljivati Zagreb, Veliku Goricu i Zaprešić. Nekim Zagrepčanima je 'domaće ipak domaće', pa ostaju pri GPZO-u

'Ja želim svoje domaće, i da je skuplje malo, ostala bih isto', rekla je jedna Zagrepčanka za HRT. Neki drugi pak ostaju klijenti zagrebačke plinare jer, kako kažu, s njom imaju dobra iskustva, dok se neki kod 'svojih' osjećaju 'sigurnije'.

Još 13 dana

Tomašević je kazao je kako je najbitnije je da građani imaju punu informaciju što se tiče aktualne situacije s plinom.

'Nema puno vremena. Mi smo htjeli da HERA što prije izađe s tim odlukama van. I sad postoji malo vremena da se građani odluče. Jer ako se ne odluče, tj. ako ne naprave ništa, automatski će ići od 1 listopada. na Međimurje plin. Dobit će svi pismo doma, koji su do sada bili na GPZO. Međutim, ne moraju čekati pismo doma. Mogu na web-stranici GPZO-a ispuniti obrazac. I ako potpišu taj ugovor, imat će za deset centi jeftiniju cijenu po megavat-satu od javne usluge koju nudi Međimurje plin', pojasnio je Tomašević u Dnevniku HRT-a, pritom napomenuvši da je za predaju prijava ostalo još trinaest dana.

Na pitanje kako GPZO može ponuditi nižu cijenu od Međimurje plina, kazao je da je nakon odluke HERA-e krajem svibnja u jednom trenutku na međunarodnom tržištu pala cijena plina te je GPZO iskoristio priliku i plin kupio po nižoj cijeni.

'Ključno je da građani znaju da nemaju nikakav rizik, jer GPZO jamči za godinu da cijena ne smije ići gore i jamči da će isporučiti plin', govori Tomašević.

'Tržišna utakmica otvorena za sve'

Dodao je kako će GPZO sigurno preživjeti, kao što je dosad preživio 'štetne ugovore i poslovne odluke koje je napravila prethodna uprava'.

Direktor Međimurja plin pak kaže da je tržišna utakmica otvorena za sve.

'S obzirom na okolnosti koje će se dogoditi na tržištu otvara nam se mogućnost da danas-sutra mi također ponudimo i cijenu naših tržišnog ugovora i cijenu koja bi također mogla biti niža od postojeće cijene konkurenata', kaže Nenad Hranilović, direktor Međimurje plina.