najnovije istraživanje

Rizik od raka dojke zbog uzimanja hormona u menopauzi dva puta veći nego što se mislilo

30.08.2019 u 15:33

Bionic
Reading

Rizik od raka dojke zbog upotrebe nadomjesne hormonske terapije dvostruko je veći nego što se prije mislilo, pokazalo je veliko istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Lancet. Istraživanje je potvrdilo da je hormonska terapija izravni uzrok raka

Rezultati konačne studije sigurno će izazvati zabrinutost među milijunima žena širom svijeta koje uzimaju hormone u menopauzi. Studija otkriva da što žene dulje uzimaju nadomjesnu hormonsku terapiju veći je rizik od razvijanja bolesti, prenosi The Guardian rezultate istraživanja. Bez rizika od razvijanja bolesti tek je prva godina nakon što se započnu koristiti hormoni, a potom rizik od bolesti raste. Također je otkriveno da se on ne smanjuje čim žene prestanu uzimati terapiju, kao što se ranije pretpostavljalo.

Britansko tijelo za izdavanje dozvola za lijekove predložilo je ženama koje su uzimale hormone u prošlosti ili ih sada uzimaju da budu oprezne što se tiče mogućih znakova karcinoma dojke, a u svjetlu novih nalaza, dok ih je Royal College of General Practitioners pozvao da ne paničare nego da se posavjetuju s liječnikom ako su zabrinute.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Lancet kaže da će jedna od 50 žena prosječne težine koja uzima najčešći oblik terapije - kombinirani dnevni estrogen i progestogen - za pet godina dobiti karcinom dojke. Taj je rizik dvostruko veći od onoga što se mislilo jer se na nekoj razini nastavlja 10 ili više godina nakon što žene prestanu uzimati hormone. U Velikoj Britaniji ima oko milijun žena na hormonskoj terapiji, pet milijuna u ostatku Europe i šest milijuna u SAD-u, piše The Guardian.

Britansko Regulatorno tijelo za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) reklo je da žene koje uzimaju ili su nekada uzimale hormone moraju biti na oprezu te ih je pozvalo da se posavjetuju sa svojim liječnikom te da odu na preventivni pregled dojki.

'Žene bi trebale biti svjesne ove nove informacije, tako da se može razmatrati s drugim rizicima i prednostima korištenja nadomjesne hormonske terapije. Menopauza može imati neugodne nuspojave i hormonski proizvodi mogu biti učinkoviti u olakšavanju simptoma. Nijedan lijek nije potpuno bez rizika, ali važno je da žene budu prikladno informirane pri donošenju odluke o rizicima i koristima', rekla je Sarah Branch, zamjenica ravnatelja MHRA-e.

Britansko regulatorno tijelo preporučuje ženama da uzimaju hormonsku terapiju samo u najnižoj dozi i za najkraće moguće razdoblje koje im djeluje jer studija pokazuje da u prvoj godini terapije možda nema povećanog rizika.

Nadomjesna hormonska terapija odavno je povezana s karcinomom dojke, a u manjoj mjeri i s rakom jajnika. Ali to pitanje je prepuno kontroverzi te suprotstavlja pristaše hormonske terapije - uključujući mnoge ginekologe - s epidemiolozima zabrinutim zbog rizika od raka.

Britansko društvo za menopauzu i Kraljevski koledž opstetričara i ginekologa oštro brane nadomjesnu hormonsku terapiju kao vrlo učinkovito sredstvo u ublažavanju simptoma menopauze. Osporili su prošla istraživanja koja povezuju uzimanje hormona s karcinomom i tvrdili da terapija ima druge zdravstvene koristi, uključujući zaštitu žena od srčanog i moždanog udara. Autori ove nove studije nisu pronašli dokaze za ove tvrdnje, tek to da uzimanje hormona pomaže zaštititi lomljive kosti, ali samo dok ih žene uzimaju.