prekinule šutnju

'Dosta je više!' Rode donijele mučna svjedočanstva žena u Ministarstvo zdravstva

15.10.2018 u 09:43

Bionic
Reading

Lavinu svjedočanstava o traumama koje žene doživljavaju u hrvatskim bolnicama zbog raznih zahvata koji se izvode bez anestezije pokrenula je Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić, a potom su mnoge druge žene odlučile javno progovoriti o kiretaži 'na živo' i drugim zahvatima koji se, prema njihovim tvrdnjama, izvode bez anestezije. Rukom ispisana svjedočanstva žene su poslale na stranicu Udruge Roda na Facebooku, a njih 400 isprintanih predana su Ministarstvu zdravstva, kako bi ukazala na dugogodišnji problem. Pisma su im stigla iz svih dijelova Hrvatske

'Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju. Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je 'na živo' rađena kiretaža te pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije', zavapili su uime žena iz Udruge Roda putem svoje stranice na Facebooku te pozvali sve da im na komadu papira napišu svoje traumatično iskustvo, kao i posljedice koje su im ostale zbog toga.

Pisma su pristigla iz svih dijelova Hrvatske.

'U Petrovoj bolnici u Zagrebu, 2015., deveti tjedan trudnoće. Kiretaža na živo, a toliko je boljelo da sam na bolničkom stolu izgubila svijest. Otvorila sam oči tek u hodniku prema sobi. Iduće godine u sobi za CTG za vrijeme trudova krevet je dobila žena koja je vrištala u bolovima i pritom gledala mene koja upravo ide roditi, nakon gubitka svog djeteta i kiretaže', opisala je jedna žena.

Traumu je proživjela i žena koja je imala četiri kiretaže.

'Opća bolnica Vinkovci, 2008. Sa svojih 19 godina završila sam na prvoj od četiri kiretaže. Prva napravljena bez anestezije, na živo rezana, na živo strugana maternica i usisan sav sadržaj iz nje. Moje dijete, koje je jedan doktor odradio kao mesar. Trgala sam se od bolova i jecala. Jedino čega se sjećam je medicinska sestra koja je stajala pokraj mene, kojoj sam skoro prst slomila koliko sam ju jako stisnula od boli, a ona pri tome nije rekla ni 'a', samo je pustila suzu sa mnom. Ostale tri kiretaže odrađene na sličan princip također u vinkovačkoj bolnici', povjerila se ona.

Jedna je Koprivničanka ove godine molila za opću anesteziju zbog već prethodno proživljene traume. No ostala je uskraćena i za odgovor.

  • +3
Ministarstvu zdravstva predana potresna svjedočanstva žena Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Na pitanje mogu li dobiti opću anesteziju jer sam traumatizirana od prvog poroda dežurni liječnik izbjegava odgovor jer nema anesteziologa. Pitam: 'Hoće li boljeti?', odgovara: 'Malena, i ljubav boli' te dodaje: 'Što biste vi sad htjeli? Pa došli ste u lokvi krvi!' Pitam koliko će trajati i hoću li dobiti ikakvu anesteziju, odgovara nervozno: 'Hoćete li se smiriti već jednom?'', opisala je svoje iskustvo, dok je druga kratko napisala svoje iskustvo iz 2007. sa zagrebačkog Svetog Duha:

'Normalno da boli kad hodate na dvije noge. Majmunice hodaju na četiri pa ih manje boli.'

Isprintana svjedočanstva predstavnici Udruge Roda danas predaju Ministarstvu zdravstva.

'Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije nakon ili za vrijeme porod', izjavila je Daniela Drandić iz udruge Rode novinarima pred Ministarstvom zdravstva.

Ministar Milan Kujundžić ustvrdio je u četvrtak da se takvi postupci u Hrvatskoj ne događaju. Skupili smo 400 svjedočanstva žena koje dokazuju da to nije istina, rekla je Drandić.

'Ovo je istina, ovo su priče 400 žena koje su nam se u samo dva i pol dana javile, ovo nije prvi da govorimo o tome, ali se nadam da je zadnji i da će se nešto po tom pitanju poduzeti', poručila je Drandić.

  • +20
Ivana Ninčević Lesandrić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Izvršna direktorica Roda Ivana Zanze istaknula ja kako se u tim slučajevima radi o rodno uvjetovanom nasilju nad ženama. 'Nažalost, na ženama je da uvjeravaju institucije da se to dogodilo', rekla je Zanze.

Akcija je pokrenuta nakon izjave Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, što su iz splitske bolnice opovrgnuli tvrdeći da se radilo o drugom zahvatu, vakuumskoj aspiraciji, te da se svakoj pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.