gimnazija tituša brezovačkog

Roditelji bijesni zbog preseljenja škole u Zagrebu: 'Naprosto nema prostora'

10.10.2024 u 12:33

Bionic
Reading

Učenici zagrebačke XVIII. gimnazije trebali bi se početkom studenog zbog obnove školske zgrade privremeno preseliti u zgradu Gimnazije Tituša Brezovačkog (GTB). Službeno je to odlučio Grad Zagreb u utorak, tri i pol tjedna prije planiranog preseljenja. No roditelji djece u školi koja bi privremeno trebala biti domaćin nezadovoljni su tom odlukom - smatraju je ishitrenom i netransparentnom

Gimnazija Tituša Brezovačkog na Gornjem gradu u Zagrebu teško je stradala u potresu 2020. Tijekom obnove, koja je trajala tri i pol godine, djeca su išla u I. gimnaziju u Novom Zagrebu. Zbog takvih izvanrednih okolnosti sve to vrijeme bili su im skraćeni sati te su išli u školu u dvije smjene.

Tek krajem prošle godine djeca su se vratila u novoobnovljenu matičnu školu s jednosmjenskom nastavom. No početkom nove školske godine stigli su signali iz Grada da bi njihova novoobnovljena škola, u koju ide 400-tinjak učenika, sada trebala primiti još toliko učenika XVIII. gimnazije na razdoblje od najmanje godinu dana, što, između ostalog, podrazumijeva to da se učenici vraćaju u dvosmjensku nastavu.

Službena odluka o tome pala je 8. listopada, a roditelji djece iz GTB-a njome su zaprepašteni i zgroženi. Kažu da prostor te škole nije adekvatan za toliki broj učenika te da će se narušiti kvaliteta nastave obiju škola. To je tema i konferencije za medije, održane danas ispred Gradskog poglavarstva Zagreba, a na kojoj je Vijeće roditelja Gimnazije Tituša Brezovačkog ponovno iznijelo svoje stavove.

Tea Švaljek Krešić, predsjednica Vijeća roditelja Gimnazije Tituša Brezovačkog, istaknula je za tportal da roditeljima prije svega smetaju netransparentan pristup Grada i nedostatak komunikacije.

'Roditelji su o ovome službeno obaviješteni tek prekjučer, a tjedan dana ranije na sastanku s Gradom rečeno nam je usmeno što se razmatra. Mislili smo da vodimo konstruktivan razgovor s Gradom te smo iznijeli svoje argumente zašto Tituš jednostavno nije namijenjen za dvije škole, međutim ispostavlja se da je odluka očigledno već bila donesena', ističe Švaljek Krešić.

Ovdje, kako dodaje, nije riječ o nekom izvanrednom stanju, koje bi nalagalo ovako hitno preseljenje usred školske godine, nego o planiranoj obnovi škole.

'Nema prostora za još jednu školu'

Švaljek Krešić ističe da je Gimnazija Tituša Brezovačkog zaštićeni spomenik kulture sa svojim ograničenjima, a ona jasno proizlaze iz projektne dokumentacije, što je ujedno bila podloga za obnovu škole. A to, kaže, podrazumijeva i broj osoba koje je istovremeno smiju koristiti.

Gimnazija Tituš Brezovački Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Naprosto nema mjesta. Tituš ima 17 učionica, a one su ispodprosječno male. Struka je rekla koliko učenika može koristiti tu zgradu. S aspekta sigurnosti, u slučaju evakuacije, opasnosti, to je premalen prostor za toliko djece', kaže ona.

Na pitanje kako bi u praksi moglo doći do toga da je svih 800 učenika istovremeno u školi ako idu u dvije smjene, Švaljek Krešić kaže da nitko ne može garantirati da u određenom trenutku tijekom školske godine u isto vrijeme neće biti veći broj učenika od propisanog.

'Što bi trebali, evakuirati se na brzinu, teleportirati, pa da drugi uđu. Priča da se neće susresti ne drži vodu. Zar će djeca iz jedne smjene izletjeti iz škole, sve će biti prazno, pa će drugi ući? To tako u praksi ne ide', dodaje.

Diskriminacija prilikom odabira škole domaćina

Jedan kriterij prilikom odabira škole domaćina roditelji smatraju i diskriminatornim, a to je činjenica da se u obzir ne uzimaju škole koje su već prije bili domaćini drugoj školi, dok se one koji su zbog obnove tri i pol godine morali ići na drugi kraj grada ne bi poštedjelo produživanjem njihove inkomodacije, čak ni u situaciji kad njihova škola nije prilagođena tolikom broju učenika.

  • +8
Prosvjed roditelja učenika Gimnazije Tituša Brezovačkog ispred Gradske uprave Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Drugi kriterij koji navodi Grad - blizina škole - roditelji pak smatraju potpuno besmislenim.

'Blizina je potpuno bespredmetan argument jer je riječ o srednjoj školi, a činjenicu da se izuzimaju škole koje su već bile domaćini, jer su već trpjeli, smatramo diskriminatornom u odnosu prema nama jer su naša djeca četiri godine bila u gostima na drugom kraju grada, imala skraćenu i dvosmjensku nastavu. Ako izuzeće vrijedi za njih, zašto ne bi i za nas?' ističe Švaljek Krešić.

Traže konkretnije objašnjenje

Ono što roditelji sada traže od Grada je uvid u evaluaciju pri odabiru škole domaćina, odnosno odgovor na pitanje zašto je Tituš bio bolja opcija od neke druge škole.

'Nikakav problem ne bi bio da je naša škola doista adekvatna za prijem druge škole', naglašava ona.

Kaže i da se njihova škola ne može uspoređivati s onima koje već imaju dvosmjensku nastavu te koje su i projektirane za veće kapacitete.

'I škola u kojoj smo mi bili gosti – I. gimnazija – projektirana je za dvije škole i ima dvije zbornice, dva ureda ravnatelja, ogromne prostorije. Riječ je o 8000 kvadrata dok Tituš ima oko 3000, pa vi to sad usporedite', kaže ona.

Više od 30 škola već je ugostilo druge škole

Iz Grada kažu da je odluka donesena temeljem analize brojčanih podataka (XVIII. gimnazija ima 60 učenika manje nego Gimnazija Tituš Brezovački), lokacijske dostupnosti, pedagoških specifičnosti i prostornih kapaciteta, odnosno potreba obiju ustanova.

Kažu i da su ravnatelji obje ustanove prije donošenja odluke održali niz sastanaka i razgovora, provjera prostorija i uvjeta u školi te su sa satničarima detaljno analizirali rasporede sati, kao i prostorne i organizacijske potrebe svojih ustanova.

'Slično ovoj selidbi, upravo učenicima i nastavnicima Gimnazije Tituša Brezovačkog 2020. godine nastavak rada omogućila je druga zagrebačka srednja škola. Ističemo da je u proteklih nekoliko godina više od 30 škola bilo domaćin školama oštećenima u potresu, odnosno školama u rekonstrukciji, te je u svakome od tih slučaja izabrana najbolja opcija za domaćina sukladno gornjim kriterijima. U slučaju Gimnazije Tituša Brezovačkog i njihove škole domaćina, nastava se odvijala neometano, bez ikakvih poteškoća. Tijekom boravka učenika i nastavnika u zajedničkom prostoru obje su ustanove zadržale visoku razinu kvalitete rada, što najbolje dokazuje činjenica da proteklih godina u objema ustanovama nije došlo ni do smanjenja broja učenika ni broja razrednih odjela', navode u Gradu.

Kvaliteta rada ostaje ista

'Ističemo da učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog premještajem XVIII. gimnazije u njihov objekt, baš kao ni u jednoj drugoj situaciji privremenog izmještanja, neće biti oštećeni za kvalitetu rada, već će promijeniti model smjenskog rada. Ovo je slučaj i u nekim drugim srednjim školama koje dijele objekte (npr. četiri gimnazije u Križanićevoj ulici), usklađujući modele organizacije redovne, izborne i fakultativne nastave, te se njihov odgojno-obrazovni rad odvija bez ikakvih poteškoća', kazali su u Gradskom uredu.

Smatraju da će se Gimnazija Tituša Brezovačkog, temeljem pozitivnih iskustava iz prethodnih godina, 'iskazati solidarnošću, biti dobar domaćin partnerskoj školi te u zajedništvu sa zaposlenicima XVIII. gimnazije uspješno odgovoriti na sve pedagoške, organizacijske i druge izazove'.