nema rezultata

Bez dogovora oko problematičnog učenika, djeca i sutra neće u školu

08.10.2024 u 20:00

Bionic
Reading

Zbog problematičnog učenika cijeli razred jedne zagrebačke osnovne škole nije došao na nastavu. Rješenje se tražilo na sastanku koji je počeo u 18 sati, a na koji su stigli ponovno predstavnici Ministarstva i Grada. Stigli su i predstavnici Zavoda za socijalni rad, međutim rezultata nije bilo

Nakon tri sata sastančenja roditelja i škole zbog postupanja prema problematičnom dječaku u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi nije postignut dogovor. Djeca iz razreda u koji je prebačen problematični desetogodišnjak ni sutra neće u školu, potvrđeno je Indexu.

'Dogovora nema, djeca do daljnjeg ne idu u školu. O svemu ćete biti pravovremeno obaviješteni. Ponavljali su nam iste rečenice', rekli su kratko nezadovoljni roditelji u zajedničkoj izjavi.

Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja, izašao je ranije sa sastanka i za RTL Danas kazao kako su roditeljima došli odgovoriti na sve dvojbe.

'Svaka njihova nedoumica i pitanje će večeras dobiti odgovor. Vjerujem da će roditelji donijeti odluku da djeca idu u školu. Mi ćemo ovdje predstaviti ono što je ponuđeno preventivno i jasno im objasniti, ako se dogodi nešto što treba napraviti, tko treba napraviti i tko je odgovoran za to. Mi nemamo što ponuditi novo, mi nudimo odgovore", dodao je.

Uključen je i Zavod za socijalna rad koji je garancija da će se svi procesi koji budu vezani za njih stvarno žurno rješavani.

"Sustav je struktura i svatko je trebao napraviti svoj dio posla. Od prve stepenice pa do vrha Ministarstva. Kada je netko negdje pogriješio ili napravio propust, onda to dođe do Ministarstva, ali Ministarstvo je na vrhu te strukture i uvijek se ono okrivljuje. Mi ovdje ne tražimo krivce. Vjerojatno će se utvrditi odgovornost za nekakve propuste. Ali ovdje smo afirmativno i želimo ponuditi rješenja", zaključio je.

Za Novu TV o situaciji je govorio Božo Pavičin iz Ministarstva obrazovanja, koji je govorio i o roditeljima problematičnog dječaka.

'Oni su u utorak bili dosta dugo s ostalim roditeljima i oni su nastojali i pokušavali prikazati dječaka onakvim kakav on jest. On nije nikakav kriminalac, nikakav monstrum. To je dijete od devet godina koje ima određenih poteškoća kao i druga djeca. Kao druga djeca možda i u ovoj školi. S takvom se djecom radi, nekad te poteškoće ostaju za cijeli život, ali s njima se radi, te su poteškoće gotovo pa i nevidljive', kazao je.

Priznaje da se sve ovo moglo i ranije, ali kaže da ova škola odlično surađuje. 

'Moglo se i ranije, ali je jednostavno trebala bolja suradnja škole s roditeljima i s nama, kao što to radi ova škola.'

Odvjetnici roditelja nisu smjeli biti na sastanku. Odvjetnik grupe roditelja Klaudio Čurin kaže da je iznenađen zbog toga. Roditelji su pristali na to. 

'Roditelji traže da se njihovoj djeci zajamči sigurnost. Traže konkretne mjere, ne one iz prethodnih škola, već sasvim nove mjere', kazao je.