bojkot nastave

Epilog sastanka: Samo dio učenika vraća se na nastavu, no ne i razred problematičnog učenika

07.10.2024 u 19:48

Bionic
Reading

Učenici svih ostalih razreda zagrebačke škole izuzev razreda koji pohađa nasilni dječak sutra se vraćaju na nastavu, odlučeno je nakon večerašnjeg sastanka roditelja učenika, predstavnika gradskog ureda za obrazovanje te Ministarstva obrazovanja, javlja Večernji list

Iako je sastanak s roditeljima djece koji pohađaju razred odrađen prije sastanka vijeća, Večernji list neslužbeno doznaje da se na tom sastanku predstavnici roditelja i svih nadležnih službi nisu dogovorili i prema trenutno dostupnim informacijama ti učenici će sutra izostati s nastave.

Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, pojasnio je što je Ministarstvo obrazovanja predložilo roditeljima.

'Mi smo roditeljima ponudili stručnu organizacijsku pomoć tako da će, osim pomoćnika u nastavi koji je socijalni pedagog po struci, imati i stručnog suradnika iz škole. Tako da bi se eliminirao strah roditelja zbog bilo kakvog neprimjerenog ponašanja učenika', rekao je Karin.

'Roditelji su reagirali očito prema dosta medijskih napisa. Osigurali smo razgovor roditelja tog učenika i roditelja ostalih razreda i razgovaramo s vijećem roditelja. Nadamo se da će prevladati razum i da će se učenici vratiti u školu', kazao je Karin.

'Pozivamo roditelje na razum. Razumijemo njihove reakcije, ali mjesto njihovoj djeci je u školi. Svi se trudimo i osiguravamo sigurno okruženje', kazao je Karin.

Izjava Momira Karina Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Roditelji s prijedlogom nisu zadovoljni, prenosi 24 sata.

'Predložili su nam neke opcije, da bi u razredu trebala biti odrasla osoba koja će gledati kako se ponaša dijete. Nismo zadovoljni prijedlogom jer nam nitko ne garantira da se neće isto ponoviti. Ne znamo hoće li nastaviti ići u školu', kazala je majka učenika koja je sudjelovala na sastanku.

  • +14
Okupljanje roditelja ispred osnovne škole Savski Gaj Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Ništa nije riješeno. Bili su predstavnici roditelja te pročelnik, predstavnici škole. Ovo nije rješenje. Samo obećavaju asistente, ali nam je dokaz prijašnje ponašanje da to nije bilo dobro. Treba pokazati empatije djeci i nama. Asistent u nastavi neće riješiti problem. Institucije ne mogu ovo popraviti, to je sramotno', kazao je jedan otac učenika.

Nastavljaju se sastanci

Tijekom sutrašnjeg dana nastavljaju se sastanci s roditeljima učenika razreda koji pohađa problematični učenik, a na sastanak dolaze predstavnici socijalne službe, doznaje Večernji list.

'Kad se nešto dogodi djetetu. Ne može se više ne dogoditi. Nismo zadovoljni prijedlozima. Moje dijete neće ići u školu jer problem nije gotov. Moje dijete je imalo problema. Bilo je neprikladnog ponašanja što smo i prijavili', dodao je drugi.

Sastanak roditelja zbog problematičnog učenika Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

O svemu je za Dnevnik Nove TV progovorila državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Zrinka Mužinić Bikić.

'Roditeljima smo jutros rekli da na snagu stupa prisutstvo pomoćnika u nastavi s djetetom kako bi pratio ponašanje učenika i reagirao na vrijeme, ako se ukaže potreba. Dali smo im i mogućnost da koriste usluge udruge Luka Ritz, te podršku iz ministarstva. Pratit ćemo situaciju i dalje. Vjerujemo u školu i u učiteljicu koja ima dobru atmosferu u razredu te je stupila u kontakt s djetetom', kazala je.

Objasnila je i što će se dogoditi ako roditelji ne budu zadovoljni.

'Možemo razgovarati s njima koliko god bude potrebno, ali oni ne donose odluku. Ne može ulica donositi odluke o stvarima koje se događaju u školi. Ponekad sitnica dođe pod reflektore, što nije sada slučaj, nekad imamo jako ozbiljne probleme u školama kada smo jednako prisutni i riješavamo ih. Žao nam je da smo tu gdje jesmo i da se ovo riješava putem medija', izrazila je žaljenje tajnica Mužinić Bikić.

Poručila je i učenicima i roditeljima da se situacija treba primiriti.

'Molim roditeljima da se primire. Poduzeli smo sada korake koje prije nisu bili aktualni. Svi se moramo primiriti. Neka budu svijesni da nemaju sve informacije i da su neke informacije dezinformacije', rekla je državna tajnica.