korupcija?

Rundek pozvao Plenkovića da intervenira na Uni: 'Radovi su počeli, rijeka je ozlijeđena'

06.08.2024 u 23:21

Bionic
Reading

Na izvoru Une održan je novi prosvjed protiv gradnje hidroelektrane. Okupljeni su tražili poništavanje koncesijskog ugovora i da se lokacija na kojoj su počeli radovi vrati u stanje prije početka devastacije. Među okupljenima se ponovo našao i glazbenik Darko Rundek koji je izrazio spromnost ostati s okupljenima dok se situacija na vrelu Une ne vrati u prvobitno stanje

'Una je dragulj koji je svjetsko pitanje. Radovi su počeli, rijeka je ozlijeđena. Pozivamo Plenkovića da intervenira jer niže službe sve prebacuju jedne na druge. Očito je tu postoji neka lokalna korupcija i pogodovanje i samo on to može riješiti', kazao je Rundek za RTL i dodao da je spreman ostati dok se radovi ne ukinu.

Podsjetimo, ovo je jedan u nizu prosvjeda protiv gradnje MHE na rijeci Uni. Državni inspektorat koncem srpnja naveo je da investitor gradnje mini hidroelektrane na izvoru Une u općini Gračac posjeduje lokacijsku dozvolu, ali nije dobio Ocjenu prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu te se provodi cijeli niz inspekcijskih nadzora te gradnje te je zatražen upravni nadzor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te je inspekcijski postupak u tijeku.

Proteklih dana održano je nekoliko prosvjeda nakon što je uočeno da na tom zaštićenom hidrološkom spomeniku i području ekološke mreže Natura 2000 od 5. srpnja investitor Pipra d.o.o gradi malu hidroelektranu i devastira tamošnju prirodu.

RTL je kontaktirao i predstavnika investitora, ali su naveli da im je on poklopio slušalicu.

Vrelo Une ubraja se među pet najdubljih izmjerenih riječnih izvora u svijetu.

Tijekom speleoronilačke ekspedicije Društva DDISKF 2016., ronioci su se spustili na dubinu od 248 metara i postavili izvor Une kao najdublji u Hrvatskoj.

Na manje od deset metara toka od izvora, Una ulazi u Bosnu i Hercegovinu gdje je zaštićena drugom najvišom kategorijom "nacionalni park" i u tijeku je postupak upisa na Svjetski popis zaštićene prirode UNESCO-a.

  • +5
Rijeka Una Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita