sve jača suradnja

Rusi još uvijek ne koriste moćne iranske rakete, poznato i zašto

21.10.2024 u 19:32

Bionic
Reading

Nakon dugogodišnjih upozorenja i spekulacija o mogućnosti da Iran isporuči rakete Rusiji, konačno je došlo do realizacije tog plana. Teheran je isporučio balističke rakete kratkog dometa Fath-360 Rusiji, označivši prvi put da su iranske rakete stigle na europski kontinent

Iako same rakete ne predstavljaju značajnu novu vojnu sposobnost za Rusiju, ovaj potez značajno povećava zalihe ruskih projektila i dodatno učvršćuje sve bliže odnose između dvije zemlje, s mogućim dugoročnim posljedicama na globalnoj sceni.

Prema informacijama koje su potvrdili američki državni tajnik Antony Blinken i američko Ministarstvo financija, Iran je Rusiji isporučio Fath-360 balističke rakete kraćeg dometa. Blinken je izjavio kako su 'deseci ruskih vojnih časnika prošli obuku u Iranu' kako bi mogli upravljati ovim raketnim sustavom. Prema podacima američkog Ministarstva financija, ta obuka je održana tijekom ljeta 2024., a prvi kontingent raketa stigao je u Rusiju početkom rujna. Nekoliko medija, pozivajući se na ukrajinske izvore, izvijestilo je da je Rusija primila više od 200 raketa Fath-360.

Ovaj potez dolazi kao dio šireg dogovora o vojnoj suradnji između Irana i Rusije, potpisanog krajem 2023. godine. Europski obavještajni izvori ranije su otkrili kako ovaj ugovor ne uključuje samo Fath-360, već i raketu kraćeg dometa pod nazivom Ababil. Ipak, do sada nije bilo dodatnih informacija o isporuci te rakete. Umjesto toga, sve je usmjereno na Fath-360, koja ima maksimalni domet od 120 kilometara i nosi bojevu glavu težine 150 kilograma, s mogućnošću zamjene za varijante zračnog udara ili probijanja bunkera.

Jačanje vojnih kapaciteta Rusije

Iako raketa Fath-360 ne donosi drastičnu promjenu u ruskoj vojnoj moći, ona itekako pomaže Moskvi da ojača svoje kapacitete u trenutku kada se ruske zalihe vođenih projektila i balističkih raketa brzo troše. Ove rakete pružaju Rusiji mogućnost da svoje sofisticiranije projektile, poput onih iz sustava Iskander-M, koristi za ciljeve od veće strateške važnosti, dok Fath-360 može biti korišten za udare na ciljeve kraćeg dometa, poput skladišta municije, zapovjednih centara i protuzračnih sustava.

Rusija je proteklih mjeseci intenzivirala napade na ukrajinsku električnu infrastrukturu, osobito uoči nadolazeće zime. Stručnjaci procjenjuju da bi iranske rakete mogle biti korištene upravo za takve ciljeve, osobito u gradovima poput Harkiva i Zaporižja, koji se nalaze bliže crti bojišnice. Ukrajina trenutno raspolaže ograničenim brojem sustava protuzračne obrane koji mogu pouzdano presresti balističke rakete, što znači da bi ruska koncentracija na ove napade mogla dodatno oslabiti ukrajinske obrambene kapacitete.

  • +6
Iranski projektili Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Iranski motivi: Jačanje međunarodnog ugleda

Za Iran, ovaj dogovor s Rusijom predstavlja priliku za jačanje vlastitog prestiža na globalnoj sceni. Islamska Republika već godinama razvija svoj balistički raketni arsenal, koji je trenutno najveći na Bliskom istoku. Raketa Fath-360 dio je te strategije i popunjava kritičnu prazninu u iranskom inventaru. Ova raketa je već korištena u napadima u regiji, uključujući udare na kurdske ciljeve u Iraku 2022. godine, što je dovelo do pogibije američkog državljanina.

Izvoz ovih raketa Rusiji ne samo da jača iranski međunarodni status, već pokazuje i da Teheran nije platio visoku cijenu za prethodne vojne poteze, poput isporuke dronova Rusiji. Ovaj transfer raketa događa se nakon što su UN-ove zabrane na iranski balistički raketni program istekle u listopadu 2023. godine, što znači da Iran sada ima veću slobodu u vojnom poslovanju, a Rusija se pokazuje kao ključni partner u tom procesu.

Tehnička suradnja i buduće implikacije

Iako su Fath-360 rakete isporučene Rusiji, iranski transporter-erector lanseri (TEL-ovi), koji su nužni za lansiranje raketa, nisu. Prema izvorima iz Reutersa, očekuje se da će Rusija razviti vlastite TEL-ove za iranske rakete, jer iranski kamioni nisu dovoljno pokretni i nemaju odgovarajuću zaštitu za posadu. Ovaj tehnički izazov mogao bi biti razlog zašto Rusija još uvijek nije upotrijebila Fath-360 u borbama u Ukrajini, iako su američki dužnosnici predviđali da će se to dogoditi unutar nekoliko tjedana, piše National Interest.

Osim tehničke suradnje, postoji i zabrinutost oko moguće vojne i tehnološke razmjene između Rusije i Irana u budućnosti. Otkako je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu 2022. godine, suradnja između dvije zemlje naglo je porasla. Iran je Rusiji isporučio tisuće dronova Shahed i drugu vojnu opremu, uključujući pomoć pri izgradnji tvornice dronova na ruskom teritoriju. Zauzvrat, Rusija je obećala 'bez presedana obrambenu suradnju' s Iranom, uključujući potencijalnu prodaju borbenih zrakoplova Su-35.

Postoji strah da bi ova suradnja mogla uključivati i nuklearne tehnologije, što bi dodatno destabiliziralo regiju. Naime, zapadni dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi Rusija mogla pomoći Iranu u ubrzanju razvoja interkontinentalnih balističkih raketa ili čak nuklearnog oružja, što bi predstavljalo ozbiljnu prijetnju ne samo za Bliski istok, već i za Europu i SAD.