brige na istoku

Rusi potvrdili: Zauzeli smo New York, uništena velika grupa Ukrajinaca

20.08.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane objavilo je na Telegramu da je njihova vojska zauzela gradić New York na istoku Ukrajine

New York se nalazi između Gorlivke, Avdiivke i Torecka te je važno prometno sjecište i ključan za daljnji ruski napredak prema najvećem prometnom čvorištu u Donecku, gradu Pokrovsku.

'Armijska grupa Centar uništila je veliku skupinu neprijateljske vojske i oslobodila grad Novgrodske (kojeg Ukrajinci zovu New York, op.a.)', objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Sada se ruska vojska nalazi pred vratima Pokrovska, a njegovim padom Putin bi se značajno primaknuo cilju - preuzimanju potpune kontrole nad Doneckom.

Ruska vojska ne terenu snažno napreduje, što je primoralo vojnu upravu Pokrovska u petak da izda pomalo panično upozorenje stanovništvu da se što brže evakuira.

Grad je prije imao 60.000 stanovnika, a rijetki su ostali u njemu kako mu se rat sve više približava i sve češće postaje meta ruskih napada. Ukrajinska vojska bilježi posljednjih dana značajno povećanje borbenih aktivnosti na tom području, s čak 52 prijavljena okršaja u jednom danu, što je značajan porast u odnosu na prethodne tjedne.

Kako je New York dobio ime?

U New Yorku je prije rata u Ukrajini živjelo manje od 10.000 stanovnika, a do 2015. i famozne ukrajinske dekomunizacije zvao se Novgorodske.

Zašto se grad na samom istoku Ukrajine zove New York, do dana današnjeg nije previše jasno, a u pitanju su lokalne legende. Nagađa se da je dobio ime po poduzetniku koji se u njega u 19. stoljeću doselio s Istočne obale SAD-a.

Druga objašnjenja spominju njemački grad Jork, odakle su možda došli doseljenici u Ukrajinu. Lokalni povjesničar Viktor Kovalov vjeruje da se gradić originalno zvao Neu Jork i s vremenom postao New York. No niti on ne isključuje mogućnost da je naziv grada možda bila nečija neslana šala.