rat u ukrajini

Rusi prerasporedili više od 110.000 vojnika na područje Limana i Kupjanska

06.10.2023 u 08:41

Bionic
Reading

Ukrajinske snage napredovale su na istočnom području svoje protuofenzive protiv ruskih okupacijskih snaga, ali su pod pritiskom na sjeveru, rekli su ukrajinski dužnosnici u petak

Ruske snage potpomognute jurišnim zrakoplovima Su-35 počele su napadati duž prve linije u smjeru Makijivke u regiji Luhansku, rekao je glasnogovornik ukrajinske istočne skupine snaga.

"Najteže područje je sektor Liman-Kupjansk", rekao je glasnogovornik Ilia Jevlaš za ukrajinsku televiziju, govoreći o dva grada koja su ukrajinske snage ponovno zauzele krajem prošle godine, ali su još uvijek pod ruskim napadima.

"Tamo je pojačan intenzitet napada ... Neprijatelj je odabrao novu točku - Makijivku - i sve svoje glavne napore usmjerava u tom pravcu. Naravno, mi također odbijamo neprijateljske napade i nanosimo štetu snagama i opremi".

Borbe se povremeno rasplamsavaju u blizini Limana i Kupjanska, a Ukrajina kaže da je Rusija prerasporedila više od 110.000 vojnika u to područje.

Ruski projektil pogodio je trgovinu i susjedni kafić u četvrtak u selu Hrozi, zapadno od Kupjanska, ubivši 51 osobu dok su stanovnici prisustvovali komemoraciji za poginulog ukrajinskog vojnika.

Također na istoku, ukrajinske snage se bore za povratak u blizini razorenog grada Bahmuta, koji su zauzele ruske snage u svibnju nakon višemjesečnih borbi.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je u svojem večernjem izvješću da su snage Kijeva "postigle uspjeh" južno od Andrijivke - sela južno od Bahmuta koje su ukrajinske snage zauzele prošlog mjeseca u regiji Donecku.

U izvješću se navodi da su ruske snage neuspješno pokušale vratiti izgubljene položaje u južnijem području.

Ruski izvještaji o borbama navode da su moskovske snage odbile dva ukrajinska napada zapadno od grada Donecka koji drže Rusi.

  • +35
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska u rovovima Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP

Na južnom ratištu, snage Kijeva nastoje se probiti prema Azovskom moru u pokušaju da rascijepe teritorij koji je okupirala Rusija na dva dijela.

Ukrajinski glavni stožer rekao je da njegove snage napreduju prema jugu u regiji Zaporižji i da su odbile ruski napad u blizini sela Robotine.

Predsjednik Volodimir Zelenskij priznao je da se protuofenziva odvija sporije nego što bi vojska željela, ali je odbacio zapadne kritike kijevske strategije.