SAD zaustavio isporuke

Rusi uspješno ometaju sustave topničkih granata Excalibur koje koštaju 100.000 dolara

28.05.2024 u 09:48

Bionic
Reading

SAD je odustao od slanja Ukrajini navođenih topničkih granata Excalibur koje koštaju 100.000 dolara jer rijetko pogađaju metu, kaže se u izvješću

SAD je zaustavio isporuke nakon što je Kijev izvijestio o visokoj stopi neuspjeha, rekli su anonimni ukrajinski dužnosnici The Washington Postu. Prije šest mjeseci Ukrajina je rekla Washingtonu da je rusko ometanje sustava za navođenje u nekoliko američkih oružja umanjilo njezinu sposobnost da obrani svoj teritorij, rekli su dužnosnici za Post.

Oružje koje je najviše pogođeno ometanjem bile su granate Excalibur — GPS-navođena topnička granata od 155 mm isporučena Ukrajini — i topnički raketni sustav visoke mobilnosti ili HIMARS. Kao odgovor, SAD je jednostavno zaustavio daljnje isporuke granata Excalibur, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Trošak Excalibura skočio je, prema izvješću Vladinog ureda za odgovornost, na otprilike 100.000 dolara po granati u 2022., čak 50 puta više od cijene nenavođene granate od 155 mm, prije sveobuhvatne invazije na Ukrajinu 2022. Business Insider obratio se američkom Ministarstvu obrane za komentar o ovom pitanju.

U jednom je trenutku samo 1 od 19 metaka Excalibura pogodio svoju metu

Dva povjerljiva izvješća o ukrajinskom oružju u koja je The New York Times imao uvid u međuvremenu su otkrila razmjere problema uzrokovanog ruskim ometanjem.

Od siječnja do kolovoza 2023. udio potvrđenih uspješnih napada granatama Excalibur pao je s visokih 55% na najnižih 7% u srpnju i 6% u kolovozu. Tijekom tog vremena, Ukrajina je pokušavala voditi svoju ljetnu protuofenzivu koja je na kraju propala.

Istraživači su prikupili podatke o korištenju oko 3000 granata Excalibur koje su ispalile haubice M777 isporučene iz Amerike na prvim crtama u južnom ukrajinskom gradu Khersonu, sjevernom gradu Kharkivu i istočnom gradu Bakhmutu. Prema osobi upoznatoj s izvješćem koja je razgovarala s The Timesom, u jednom je trenutku samo jedan od 19 metaka Excalibura pogađao svoju metu. U jednom od tajnih izvješća navodi se da je tom brzinom cijena uspješnog napada porasla sa 300.000 dolara na 1,9 milijuna dolara.

Kada su prvi put isporučene, granate M982 Excalibur bile su pozdravljene kao promjena pravila za Ukrajinu. GPS-navođene granate od 155 mm nudile su preciznu alternativu većeg dometa konvencionalnim topničkim granatama, sposobne pogoditi unutar sedam stopa od cilja.

Excalibur ima domet od 25 milja, prema proračunskim dokumentima Pentagona iz 2022. koji su prvi potvrdili da su granate poslane u Ukrajinu.

Rusko ometanje također je utjecalo na HIMARS projektile i klizne bombe Sustav HIMARS, koji može ispaljivati rakete do 50 milja, također je ometen ruskim ometanjem, rekao je ukrajinski vojni izvor za The Post.

HIMARS postao neučinkovit

"Rusi su upotrijebili elektroničko ratovanje, onesposobili satelitske signale i HIMARS je postao potpuno neučinkovit", rekao je izvor za The Post. Prema procjeni, rusko ometanje može uzrokovati da projektili promaše cilj za 50 stopa ili više.

Sustav HIMARS, koji može ispaljivati rakete do 50 milja, također je ometen ruskim ometanjem, rekao je ukrajinski vojni izvor za The Post.

"Rusi su upotrijebili elektroničko ratovanje, onesposobili satelitske signale i HIMARS je postao potpuno neučinkovit", rekao je izvor za Post. Prema procjeni, rusko ometanje može uzrokovati da projektili promaše cilj za 50 stopa ili više. Ranije ovog tjedna, izvješće je otkrilo da su klizne bombe koje su isporučile SAD neprestano promašivale svoje mete kao rezultat ruskog ometanja.

Visoki američki dužnosnik, koji nije imenovan, rekao je za Post da je Rusija "nastavila širiti svoju upotrebu elektroničkog ratovanja, a mi se nastavljamo razvijati i osigurati da Ukrajina ima sposobnosti koje su joj potrebne da budu učinkovite".

Međutim, ranije ovog mjeseca Mike Nagata, umirovljeni general-pukovnik američke vojske koji je vodio specijalne operacije na Bliskom istoku, rekao je da SAD "još uvijek zaostaje" u svojim sposobnostima elektroničkog ratovanja, izvijestio je Defense One.

"Jaz između onoga gdje bi Sjedinjene Države trebale biti i onoga gdje jesmo, po mom sudu, nastavlja se širiti ne posvuda, nego na previše mjesta", rekao je Nagata na konferenciji SOF Week u Tampi, Florida.

Pozvao je SAD da budu kreativniji kako bi povratili svoju dominaciju u elektroničkom ratovanju.

sve osim nogometa

Učitavanje...