poljska na udaru

Ruska operacija Lucky Strike: Cilj je 'zapaliti EU', traže se partizani spremni za palež

23.10.2024 u 10:29

Bionic
Reading

Poljska je najavila zatvaranje jednog od tri ruska konzulata na svom teritoriju nakon što je optužila Rusiju da vodi hibridni rat i pokušava izvršiti sabotažu na poljskom teritoriju, a prema pisanju medija u toj državi, sve se to provodi u sklopu operacije kodnog imena Lucky Strike

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski optužio je Rusiju za pokušaj sabotaže unutar zemlje te je najavio zatvaranje ruskog generalnog konzulata u Poznanju.

'Kao ministru vanjskih poslova dužnost mi je odlučno odgovoriti. Prvi korak je zatvaranje ruskog konzulata u Poznanju. Nećemo odstupiti ni koraka. Branimo Republiku Poljsku, branimo Poljake', rekao je Sikorski. Ruski generalni konzulat u Poznanju jedan je od njih tri koji se zatvaraju u Poljskoj, a druga dva su u Krakovu i Gdanjsku.

Odluka o zatvaranju ruskog konzulata donesena je nekoliko dana nakon što je objavljeno da je Ukrajinac, koji je prethodno uhićen pod sumnjom da je planirao zapaliti tvornicu boje u Wroclawu, priznao da je to namjeravao učiniti po ruskom nalogu. Sikorski je rekao da je potencijalni saboter priznao da su mu ruske specijalne službe naredile podmetanje požara.

Cilj je zapaliti Europu

'Svjedoci smo i drugih sličnih paljevina diljem Europe i svjesni smo daljnjih planova Rusije', objasnio je ministar.

Prema detaljima koje je objavila Gazeta Wyborcza, potencijalni saboter je Serhij S., porijeklom iz Odese, koji od siječnja 2024. sa suprugom živi u Njemačkoj, a uhićen je na autobusnom kolodvoru u Wroclawu. List piše da je vrbovan u sklopu ruske operacije Lucky Strike, kojoj je cilj 'zapaliti Europu i SAD'.

U svibnju uhićeno devet špijuna i sabotera

Naime, prema podacima poljske Unutarnje sigurnosne agencije (ABW), u koje je uvid imala Gazeta Wyborcza, ruski obavještajci na internetu traže 'partizane spremne za palež' u Europi i SAD-u. Operacijom se upravljalo s profila na društvenoj mreži Telegram pod nazivom Lucky Strike, a on je u avataru imao logo te poznate marke cigareta.

U svibnju ove godine u Poljskoj je uhićeno devet osoba zbog sumnje da su radili za ruske specijalne službe i počinili niz sabotaža u zemlji. Sumnja se da i iza požara u jednom od najvećih šoping centara u Varšavi u svibnju stoje saboteri povezani s ruskim obavještajnim službama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ABC News