pao još jedan

Rusi se visoko razornim bombama probili i do Toretska: 'Borbe se vode doslovno na svakom ulazu'

08.10.2024 u 06:18

Bionic
Reading

Ruske snage ušle su u predgrađe istočnog ukrajinskog grada Toretsk, priopćila je ukrajinska vojska kasno u ponedjeljak, manje od tjedan dana nakon pada obližnjeg grada Vuhledara

"Situacija je nestabilna, borbe se vode doslovno na svakom ulazu (u grad)", rekla je za ukrajinsku nacionalnu televiziju glasnogovornica Operativno-taktičke grupe "Luhansk" Anastasija Bobovnikova. "Rusi su ušli u istočnu periferiju grada", dodala je.

Rusija, koja sada kontrolira tek nešto manje od petine ukrajinskog teritorija, napreduje prema Toretsku od kolovoza, zauzimajući selo po selo s pješaštvom potpomognutim povećanom upotrebom visoko razornih vođenih bombi.

Za Ukrajinu, Toretsk je grad na prvoj liniji već deset godina, budući da je blizu ukrajinskog teritorija kojeg su 2014. godine zauzeli separatisti koje podržava Rusija i od tada je postao sidro kijevske obrane.

Za Moskvu bi zauzimanje grada, poznatog do 2016. godine pod sovjetskim imenom Dzeržinsk po osnivaču sovjetske tajne policije Feliksu Dzeržinskom, približilo cilju predsjednika Vladimira Putina da zauzme regiju Donbas.

Nakon što nije uspio zauzeti glavni grad Kijev prilikom pokretanja sveobuhvatne invazije Moskve u veljači 2022. godine, Putin se usredotočio na zauzimanje starog industrijskog središta na istoku Ukrajine poznatog kao Donbas, koji pokriva regije Lugansk i Donjeck.

Pad brda Toretsk, kažu ukrajinski vojni analitičari, omogućio bi Moskvi da opstruira ključne logističke rute koje povezuju operativnu pozadinu kijevskih snaga u tom području sa zonom borbe, uključujući glavnu cestu Pokrovsk-Kostjantinivka.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova osudio ruske 'terorističke' napade na brodove

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Sibiha u ponedjeljak je osudio ruske raketne napade na dva broda u ukrajinskim južnim lukama kao "namjernu terorističku taktiku".

"U samo dva dana ruski balistički napadi oštetili su dva civilna teretna broda u Odesi...", napisao je Sibiha na X. "Ovo je namjerna teroristička taktika. Moramo udružiti snage svih odgovornih država i organizacija kako bismo...osigurali slobodu plovidbe Crnim morem i globalnu sigurnost hrane", dodao je.

U napadu balističkim projektilima na lučki grada Odesu na Crnome moru poginuo je 60-godišnji Ukrajinac.

Projektil je pogodio civilni brod i ubio 60-godišnjeg Ukrajinca, objavio je u ponedjeljak na društvenoj mreži Telegram vojni guverner južne ukrajinske regije Odesa Oleh Kiper. Ozlijeđeno je pet stranaca, naveo je.

Brod je plovio pod zastavom pacifičke otočne države Palau. Prema vlastima, meta ruskih napada ponovno je bila lučka infrastruktura.

Vlasti su izvijestile da je i u nedjelju navečer tijekom napada ruskih dronova oštećen civilni brod. Dok Ukrajina naglašava da je riječ o civilnim brodovima, rusko Ministarstvo obrane tvrdi da su gađali vojne ciljeve.

Rusija tvrdi da civilni brodovi tajno prevoze oružje za rat u Ukrajini. Za to nema dokaza.