vruća DOBRODOŠLICA

Ruski ratni brodovi na Kubi, domaćini pucali u zrak: 'Jedini su nam pomogli'

27.07.2024 u 17:45

Bionic
Reading

Stanovnici Havane u subotu drugi put u zadnja dva mjeseca s obale promatraju dolazak ruskih ratnih brodova u posjet, koji Kuba naziva rutinskim

Kubanske vlasti su, u znak dobrodošlice pucale u zrak dok su brodovi uplovljavali u zaljev. Dolazak flote pratili su i rijetki ruski stanovnici Havane. Patrolni brod Neustrahimij, brod za obuku Smolnij i više pomoćnih brodova, svi iz Baltičke flote, trebali bi isploviti u utorak.

U kratkome priopćenju Kubanskih revolucionarnih oružanih snaga stoji da je riječ o rutinskom dolasku. Američki State Department i Pentagon nisu odmah Reutersu odgovorili na zahtjev za komentar.

U lipnju je Moskva na sličan način pokazivala svoju prisutnost u Havani, od Floride udaljenoj manje od 160 km, poslavši onamo svoju nuklearnu podmornicu, fregatu i pomoćne brodove.

Odnosi između hladnoratovskih saveznika Rusije i Kube znatno su poboljšani u trenutku dok se ta komunistička država bori s gospodarskom krizom, tvrdeći da je ona većinom posljedica američkih sankcija.

Rusija Kubi šalje naftu, brašno i sve više turista dok njezini stanovnici svakodnevno doživljavaju nestanke električne energije i prolaze kroz ostale probleme siromaštva, a to rezultira povremenim prosvjedima i rekordnim iseljavanjem.

Ana Garces, 78-godišnja umirovljenica Reutersu je rekla da se još živo sjeća kako je svojedobno tadašnji Sovjetski Savez bio jedina zemlja koja je pomagala Kubi u vrijeme raketne krize 1962. godine, na vrhuncu napetosti s Washingtonom i u trenutku kad je svijet bio na rubu nuklearnog rata.

"Vrlo smo zahvalni. Zašto to ne bismo sa zahvalnošću primili? To je prijateljstvo. Svakakvi su brodovi ovamo uplovljavali. To pokazuje kako nas druge zemlje podržavaju, što dijelom mijenja globalno stajalište o našoj zemlji", dodao je njezin suprug, 71-godišnji umirovljenik Rolando Perez.